Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
18. veljače 2020.
Kultura & Kolera Kim Cuculić

kolumna Hoće li kultura preživjeti?

Jim Jarmusch sa svojim "vampirima" - Tildom Swinton i Tomom Hiddlestonom / Foto Reuters
Jim Jarmusch sa svojim "vampirima" - Tildom Swinton i Tomom Hiddlestonom / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2014. u 13:45 2014-02-02T13:45:08+01:00

Krajem prošle godine pojavila se vijest da su ljubitelji likovne umjetnosti zgroženi odlukom kriznog upravitelja Detroita da rasproda djela najvećih majstora likovne umjetnosti na aukciji kojom namjerava pokriti dio golemih dugova u kojima je taj bankrotirani grad

Glavni likovi filma »Samo ljubavnici preživljavaju« Jima Jarmuscha, vampiri Adam i Eve, noću autom krstare Detroitom i u jednom trenutku stižu do velikog parkirališta koje je nekad bilo – kazalište. Kulisa filma je stvarna. Riječ je o zgradi Michigan Theatera, koja je podignuta sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća. 

Slava ovog teatra počela je blijedjeti još 1960-ih godina, a nakon što je neko vrijeme pretvoren u noćni klub, u devastiranom ambijentu nekadašnjeg kazališta danas su parkirani automobili. Michigan Theater izgrađen je u neorenesansnom stilu, pa sad pokušajte zamisliti situaciju u kojoj su pozlaćene štukature nekog bivšeg hrvatskog nacionalnog kazališta tek ukras jednom od gradskih parkinga. Upravo to dogodilo se Detroitu, kojega David Byrne u svojem »Biciklističkom dnevniku« uspoređuje s poslijeratnim Berlinom i opisuje ga kao »postapokaliptični krajobraz u najboljem izdanju«.

Krajem prošle godine pojavila se vijest da su ljubitelji likovne umjetnosti zgroženi odlukom kriznog upravitelja Detroita da rasproda djela najvećih majstora likovne umjetnosti na aukciji kojom namjerava pokriti dio golemih dugova u kojima je taj bankrotirani grad. Ovu akciju povjesničari umjetnosti proglasili su barbarskom. Kako se Detroitu mogla dogoditi ovakva kulturna agonija? Bio je to nekad najbrže rastući grad na svijetu, simbol američke industrijalizacije i centar nacionalne automobilske industrije. Posljednjih nekoliko desetljeća ovaj grad doživio je strahovit pad u gospodarstvu i stanovništvu. Danas je to grad praznih i napuštenih zgrada, a mnoge ulice više nemaju ni uličnu rasvjetu. Detroit nije zahvatio samo financijski bankrot, već i onaj moralni i duhovni. Propast Detroita simbolizira završetak američkoga sna. 

U takvom sablasnom gradu žive Jarmuschevi vampiri, koji preostale stanovnike Detroita, koje li ironije, nazivaju – zombijima. Ljubavnici Adam i Eve su sofisticirani vampiri, koji veliku sklonost pokazuju prema glazbi i književnosti. Tijekom njihove ljubavne priče, koja traje stoljećima, oni su se kretali u krugovima Schuberta, Shellyja i Byrona. Eve svijet oko sebe imenuje latinskim nazivima, dok posebno veliku ljubav gaji prema knjigama. Na putu iz marokanskog Tangera u Detroit ona s iznimnom nježnošću prelistava stranice knjiga ispisane različitim pismima. U ovoj originalnoj filmskoj fantaziji vampiri su čuvari umjetnosti i kulture. 

Ovi vampiri po potrebi preuzimaju i imena književnih likova – Adam se predstavlja kao dr. Faust i Stephen Dedalus, dok Eve putuje svijetom kao Daisy Buchanan. Jedan lik u filmu zove se Marlowe – vampirska inkarnacija Christophera Marlowea, koja umire u Tangeru uslijed manjka kvalitetne krvi. Tanger je i nekad bio utočište umjetnika sa Zapada. Jarmuschevi ljubavnici na kraju preživljavaju. Je li spašena i kultura?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve