Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
15. studenoga 2019.
Kultura & kolera

Komentar Fotografije jednog filma

Fotografije jednog filma
Fotografije jednog filma
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2014. u 17:26 2014-11-09T17:26:20+01:00

Ova se izložba do konca tekućeg mjeseca studenoga može pogledati u legendarnoj zagrebačkoj gornjogradskoj kavani »Pod starim krovovima«

O jednom nedavnom kulturnom događaju u Zagrebu čulo se je kratko i malo, a po svojoj kvaliteti i uspješnosti realizacije na više razina (umjetničkoj, odnosno estetskoj i ljudskoj, odnosno moralnoj, pa i političkoj) spada u red iznimnih događaja, kojima vrijedi posvetiti pozornost.

   Mislim na izložbu fotografija nastalih tijekom snimanja jednog od kultnih filmova Slobodana Šijana »Ko to tamo peva«. Namjerno ne kažem »srpskog« redatelja, jer svi znamo da je on »srpski«, kao što znamo da je nekada bio »jugoslavenski«, a da je po onome što je napravio sasvim sigurno svjetski.

   Majstor je Šijanove filmske fotografije, gospodin Rodoljub Jovanović, pauze između snimanja koje se je odvijalo prije točno trideset i četiri godine, a trajalo je svega dvadeset i jedan dan, koristio za »okidanja« foto aparatom. To je rezultiralo paralelnim umjetničkim postignućem, vrijednim ne samo u dokumentarnom, nego upravo u umjetničkom smislu – fotografijama koje bilježe strasna i unesena lica glumaca i drugih, kako se to kaže »filmskih radnika«. Majstora fotografije jednako je nadahnuo i pejzaž odabran za snimanje filma, a kako i ne bi – riječ je o poznatoj banatskoj Deliblatskoj peščari, krajoliku iznimno vizualno inspirativnom, geološki jedinstvenom u Evropi.

   Tako, zahvaljujući činjenici da se je netko prihvatio posla dok su se drugi odmarali, danas imamo prigodu pogledati dio fotografskih radova i diviti se jednoj estetici i umjetničkoj strasti, posvećenju koje ne pretpostavlja osobni komoditet umjetnosti.

   Ova se izložba do konca tekućeg mjeseca studenoga može pogledati u legendarnoj zagrebačkoj gornjogradskoj kavani »Pod starim krovovima«, koja i inače organizira vrijedne foto izložbe i druge kulturne događaje. Autori projekta su Boris Krstinić, Domagoj Marković i Milan Radolović, a na otvorenju je gostovao i dio filmske ekipe – režiser, fotograf i dvoje glumaca – Neda Arnerić i Slavko Štimac. Zbivanje je okupilo puno domaćega kulturnoga svijeta, među kojima također neke glumce i fotografe, koji su izvanredno prijateljskim gestama dočekali goste. Posebno je lijepo i dirljivo vidjeti, također fotografski zabilježeno na samome otvaranju ove izložbe, ozarena i topla lica Nede Arnerić i Slavka Štimca, u razgovoru sa, također glumačkom legendom, Špirom Guberinom.

   Fotografija je to koja, kao i ovo zbivanje, nema toliko veze s nostalgijom, već s ljudskošću i zbiljskim vrijednostima, kao što su ljubav, prijateljstvo, poštivanje, kolegijalnost... Sve su to prilično važni čimbenici jednoga življenja i kulture, i naroda, koji bi volio sam sebe vidjeti kao prosvijećenog i kulturnog.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve