Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
15. studenoga 2019.
Kultura&Kolera Kim Cuculić

kolumna Europska prijestolnica kulture i mariborski poučak

Maribor / Foto Arhiv NL
Maribor / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2015. u 15:35 2015-01-11T15:35:00+01:00

Nekoliko hrvatskih gradova najavilo je kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture. Neki su u pripremama odmakli više, neki manje, no svaki priželjkuje da će baš on biti izabran za ovu prestižnu titulu. Vezano uz to, krajem prošle godine na portalu Teatar.hr pojavilo se zanimljivo pitanje: Koliko, zapravo, stoji Europska prijestolnica kulture? U okviru te teme spomenuti portal objavio je konačni financijski izvješaj Javne ustanove Maribor EPK.

  Prema službenim podacima, projekt EPK Maribor imao je proračun od 29,5 milijuna eura. Iz dokumenta što je Teatru.hr proslijedio likvidacijski upravitelj vidljivo je da je EU u ukupnim troškovima EPK-a sudjelovala s oko 5 posto, dok su najveći dio ukupnog proračuna, čak 90 posto, izdvojili slovenski porezni obveznici, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini. Nešto više od 4 posto odnosi se na sponzorstva i prihod od ulaznica.

  S obzirom na rezanje programskih sredstava za kulturu u hrvatskim gradovima koji kreću u osvajanje titule EPK-a, kao i na ozbiljne »rupe« u proračunima i popriličnim dugovima, Teatar.hr izražava skepsu da projekt EPK u Hrvatskoj izgleda kao posve nemoguća misija. U gradskim proračunima predviđaju se sredstva za EPK, no na primjeru Grada Rijeke razvidno je da su ove godine još više srezana sredstva za javne potrebe u kulturi, a prilično je velika i stavka dugovanja. U takvim okolnostima riječki kulturnjaci trebali bi entuzijastično prionuti pripremama za EPK.
 

  No, vratimo se na Maribor, tek radi predostrožnosti. Na Teatru.hr sredinom prosinca 2014. objavljena je i informacija da bi Maribor dvije godine nakon što je bio Europska prijestolnica kulture mogao ostati bez Borštnikova srečanja, festivala koji mu je zaštitni znak. Grad Maribor, naime, u svom proračunu za »Borštnika« nije izdvojio ništa. Posljedica je to drastičnih proračunskih rezova u gradu koji je 2012. bio EPK.

  Međutim, kad je riječ o Mariboru i nije sve tako crno. U »Večernjaku« je recimo objavljen članak na temelju podataka dobivenih od mariborskog ureda za Odnose s javnošću. Prema tim podacima, Maribor je u 2012. imao 4,5 milijuna turista, dok se u godinama prije nošenja titule EPK broj posjetitelja nije penjao iznad 700.000. Zabilježeni su i ekonomski učinci projekta: otvoreno je više od 1.000 novih radnih mjesta, u 2012. godini je za oko 7,5 milijuna eura porasla dobit poslovnih subjekata u Mariboru, ali i gradovima partnerima na projektu EPK 2012.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve