Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
19. studenoga 2019.
Kultura&Kolera Kim Cuculić

kolumna Čekamo riječku renesansu

Foto Damir ŠKOMRLJ
Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 10. kolovoz 2014. u 15:41 2014-08-10T15:41:18+02:00

U usporedbi sa Šibenikom, u Rijeci su mnogi projekti i dalje samo virtualni, dok s konkretnim realizacijama ide jako sporo i teško

Prije dvije godine Šibenčani su nesvakidašnjim performansom pokopali vlastiti grad, iskazujući tako nezadovoljstvo postojećim stanjem. Šibenik je simbolično ispratila pogrebna povorka, pitajući se gdje je nestala šibenska industrija i zašto u tom gradu nema uspješnog turizma. Samo dvije godine kasnije stvari, barem što se tiče kulture, izgledaju ponešto drugačije.

   Ovoga ljeta Krešimirov grad je nakon 27 mjeseci intenzivnog rada dobio ljetnu pozornicu revitalizirane tvrđave sv. Mihovila. Ideja za ljetnu pozornicu postoji već nekoliko desetljeća, ali je 2012. godine aplikacijom Grada Šibenika za pretpristupni EU fond mašta postala stvarnost. U obnovi sv. Mihovila čak milijun eura ili 60 posto ukupnog troška sufinancirano je bespovratnim sredstvima EU fondova. Projektom revitalizacije tvrđava je u potpunosti obnovljena, a dio njenog sadržaja konačno je i ljetna pozornica s 1.077 sjedećih mjesta.

   Tu i nije kraj priče o stavljanju u funkciju šibenskih povijesnih resursa. Nakon što su godinama stajale zapuštene i neiskorištene, sve četiri šibenske tvrđave će u sljedećem razdoblju biti obnovljene, valorizirane i obogaćene novim sadržajima. Za projekt obnove tvrđave Barone također su dobivena sredstva iz EU fonda u visini od milijun eura i projekt uskoro treba krenuti u realizaciju. Za tvrđavu sv. Ivana napravljeno je idejno rješenje i kreće se s pisanjem projekta za financiranje iz Europskih fondova. Od 2012. do danas niz projekata u Gradu Šibeniku Ministarstvo kulture podržalo je sa skoro 6 milijuna kuna.

   Tajnu šibenske renesanse u članku za »Globus« pokušao je razotkriti Jasen Boko, koji navodi da je Šibenik rijedak pozitivan primjer razmišljanja o pozicioniranju kulture i promišljanja života i izgleda urbane cjeline u suvremenom društvu. A, kako piše Boko, formula za uspjeh djeluje krajnje jednostavno: »Dok se u drugim gradovima s dolaskom nove političke garniture na vlast u pravilu kreće u formiranje savjetničkih i inih timova po tri ključa: stranačkom, rođačkom i kumovskom, Šibenik je s dolaskom gradonačelnika dr. Željka Burića prije godinu dana formirao tim mladih Šibenčana, čija je jedina kvalifikacija stručnost«. Predvođen Matijom Bumbakom, mladim pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, petočlani tim u nešto više od godinu dana iz raznih je inozemnih fondova za kulturne i edukativne projekte bespovratno dobio četiri milijuna eura, a niz njihovih novih projekata spreman čeka nova financiranja.

   U usporedbi sa Šibenikom, u Rijeci su mnogi projekti i dalje samo virtualni, dok s konkretnim realizacijama ide jako sporo i teško. Još uvijek čekamo riječku kulturnu renesansu. Skeptici se već pitaju hoće li ona ikad doći?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve