Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 4
Sutra: 17° 17° 4
15. studenoga 2019.
Kultura&kolera

kolumna Banalnost zla

Banalnost zla
Banalnost zla
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2015. u 9:28 2015-03-15T09:28:00+01:00

Banalnost zla, stravičan pojam i najtočnija od svih definicija zla. I iako zlo ima puno imena, od kojih neka ne znamo ni izgovoriti, jedno mu je sigurno poznato

Oslobađajuće je biti potpuno i neprikosnoveno uvjeren u antifašizam. Bez ikakve sumnje. Ikad. Jer mogu se u hrvatskom javnom prostoru susretati ti neki »napola« likovi, koji razumiju da je fašizam zlo, ali... pa onda krenu s komunizmom, domoljubljem, vjekovnim težnjama i sličnim glupostima. Nema tu »ali«, antifašizam je jedan od rijetkih pojmova društveno-povijesnog imaginarija kod kojega je sve jasno i na mjestu i koji nema alternativu.

  Kino Pobjeda, koje HNK Ivana pl. Zajca promovira kao kino slavljenja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i oslobođenja Rijeke počelo je Zafranovićevim »Testamentom«, a nastavlja se fascinantnim filmom redateljice Vanesse Lape »The Decent One« (Onaj pristojni). Film će biti na programu 20. ožujka u Zajcu.

  Film treba pogledati. Iza zlokobnog naslova, koji je zlokoban znate li barem osnovni kontekst filma kao priče o istaknutom nacistu, krije se niz originalnih snimki iz razdoblja nacizma koje prati, ili im je temeljem, čitanje fascinantne korespondencije Heinricha Himmlera i uglavnom njegove bliže obitelji.

  Lapa je došla do dnevničkih zapisa, pisama i drugih dokumenata koji mogu baciti sasvim drugo svjetlo na arhitekta »Konačnog rješenja« od onog na koje smo navikli iz udžbenika. Himmler u njima, naime, nije psihopatski mentalno poremećeni lik kojem curi krv s očnjaka zarivenih u židovske vratove, nego je koliko-toliko brižan suprug i otac. Bilo bi, naravno, puno lakše da je samo psihopatski divljak, jer tako bi se puno lakše moglo objasniti zlo na koje je pristao. Ovako, postaje još malo jasnijom tvrdnja Hannah Arendt o banalnosti zla, termina koji je skovala analizirajući ličnost Adolfa Eichmanna tijekom suđenja. Jer Eichmann je jednostavno bio predani činovnik, dobar u svom poslu. To što je taj posao bio klanje Židova i zločin protiv čovječnosti zbog kojeg zaslužuje da je nastao pakao u kojem će biti spremljen navijeke, druga je stvar.

  A onda Himmler. Inteligentan i obrazovan, on, dakako, od djetinjstva i fascinacijom prošlim, herojskim, boljim vremenima, stvaranjem slike o nadnaciji prekrasnih arijevaca (kakvima ni izdaleka nije pripadao, onako nizak, boležljiv i neugledan), pokazuje da zlo koje će se iz njega osloboditi nije slučajno. No i dalje ne mogu nego osupnuti, zastraviti rečenice poput: »Draga moja, danas je bio težak dan na poslu, ali dobro sam jeo i spavao«. Ako znamo da je taj posao smišljanje učinkovitijeg načina za brisanje jedne nacije s lica zemlje, kao i svih onih koji misle drugačije od vladajuće dogme.

  A onda su i supruga i kći. Supruga koja kaže i ovo (citiram po sjećanju): »Kad ćeš više ti dobiti neka odličja, moj najdraži, toliko puno radiš i svi su ih već dobili osim tebe. Kad će više prepoznati koliko vrijediš?«. Pa kći koju brižni otac, kojeg ona voli najviše na svijetu, vodi na izlet u Dachau, s kojeg se ona vraća prepuna dojmova i oduševljena crtežima koje su izradili zatvorenici. Kad čujete takva svjedočanstva, onda doista ne čudi da je neki ordinarni glupan mogao vjerovati da je Jasenovac bio kulturno-umjetničko društvo u kojem su se igrale zabavne predstave.

  Banalnost zla, stravičan pojam i najtočnija od svih definicija zla. I iako zlo ima puno imena, od kojih neka ne znamo ni izgovoriti, jedno mu je sigurno poznato.

  Sretna vam 70. godina pobjede nad fašizmom. Pa makar ta pobjeda bila i samo u bitci koja, na žalost, nije značila i pobjedu u ratu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve