Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
17. studenoga 2019.
Tribina "B" Darka Pajića

Proglašenje kukavičko-sluganskog pojasa na Jadranu

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2013. u 19:56 2013-07-31T19:56:00+02:00

HDZ, SDP, HNS i ostali koji su bili na vlasti i imali priliku nešto učiniti, nisu napravili baš ništa vrijedno spomena. Njihov je pojas još uvijek na snazi. Kao i mentalitet poslušnih oportunista na čelu Hrvatske

Znate onu doskočicu koja definira što je to papak, pizda ili najobičnija kukavica. To su vam oni ljudi što stoje sa strane i gledaju kako desetak huligana mlati jednog jedinog čovjeka. I onda kad ga toliko nabubetaju da ovaj više i ne mrda, već samo leži na asfaltu, pa nasilnici odustanu i raziđu se, e onda na scenu stupa taj naš papak. Odlučno prilazi i zadaje još nekoliko udaraca nogom po leđima žrtve što se ne može braniti. Takvi su i ti naši neustrašivi junaci, što su ovih dana skupili hrabrosti po tko koji put tražiti uvođenje punog gospodarskog pojasa na moru nakon što se cijelo desetljeće nisu usudili nešto konkretno napraviti u tom smislu. 

  Prošlo je punih 12 godina od prve rasprave o proglašenju gospodarskog pojasa u Saboru. Onda je 2003. godine tadašnji premijer Ivica Račan išao na blažu varijantu uvođenja ZERP-a, koji je bio podmetnuto kukavičje jaje, jer je istovremeno izglasana i odgoda primjene u trajanju od godinu dana. Nije se tadašnja opozicija na čelu s Ivom Sanaderom mogla dovoljno narugati Račanu zbog izdaje nacionalnih interesa, prozivanja je bilo toliko da se činilo kako je stvarno riječ o katastrofalnoj odluci, koju će opozicija iz korijena promijeniti čim dođe na vlast. A onda je u dlaku istu politiku nastavio Sanader kao premijer, pa je još tri puta odgađao primjenu ZERP-a, prvo 2004., pa 2007., pa 2008. godine. ZERP je tako ušao u anale svih zakonskih propisa u Hrvatskoj, jer je teško pronaći primjer zakonske uredbe o kojoj se tako učestalo raspravljalo, koja se tako snažno javno zastupala i podržavala, a istovremeno se činilo sve da ostane mrtvo slovo na papiru. Javnu blamažu je trebalo koliko-toliko umanjiti, pa je ZERP formalno proglašen, ali ne za brodove iz Europske unije. Tako je i izlov ribe zaštićen od najezde kočara iz Egipta ili Tunisa, ali su Talijani i Slovenci uredno mogli bez ikakve bitnije kontrole ribariti koliko god su mogli. To je bila slika i prilika snage i odlučnosti hrvatske države u obrani vlastitih interesa. 

 Danas kad se priča ponavlja, a predstavnici HNS-a izlaze sa inicijativom proglašenja punog gospodarskog pojasa na moru potrebno je po tko zna koji put podcrtati kako nije riječ o nekoj iznenadno probuđenoj svijesti o potrebi obrane nacionalnih interesa, već tek iznuđenoj reakciji na zeleno svjetlo iz Europske unije, gdje su zbog vlastitih interesa procijenili kako je proglašenje gospodarskog pojasa, itekako poželjno. Uz zanimljiv podsjetnik Europske komisije koja navodi kako je »proglašavanje i uspostava pomorskih zona suvereno pravo svake obalne države«. Uvijek je to pravo postojalo, konzumirale su ga na različite načine gotovo sve europske države, činile su to jednostrano i bez ustezanja na što su imale pravo, jednako kao i Hrvatska. Učinile su to i Italija i Slovenija, ali Hrvatska nije, jer je uzmicala pred njihovim pritiskom kako bi ušla u EU. 

  Zato su 12 godina kasnije stvari točno tamo gdje su i bile kad je o zaštiti Jadrana riječ. Promijenilo se samo to što ribe u Jadranu ima sve manje i manje, što je posljedično dijelom i nastalo zbog godina nekontroliranog izlova. Sasvim je normalno i to što Talijani godišnje love i po osam puta više ribe u hrvatskom dijelu Jadrana od onoga što izlove hrvatski ribari. 

  Povijest povijanja kičme predstavnika hrvatske države na priči o ZERP-u i gospodarskom pojasu je naprosto zadivljujuća. Ujedno i zastrašujuća. Pokazuje i dokazuje kako u svih ovih 20-tak godina nismo pronašli snage biti ništa drugo doli poslušnika i slugana prema svakome za koga smo pomislili da je važniji ili jači, pa mu moramo kalkulantski prepustiti pravo koje svaka samostalna država ima. Istina je i to da danas iznova imamo priliku donekle popraviti stvari i utvrditi barem ekološki održiv maksimum izlova ribe. Ali se o tome tek treba kvalitetno i bez popuštanja dogovoriti, prije svih s Talijanima, nakon čega je važno pokazati sposobnost za rigorozne kontrole i kažnjavanje na moru. 

 U međuvremenu je cijelo desetljeće potrošeno na proglašenje kukavičko-sluganskog pojasa na Jadranu po uzoru na definiciju papka s početka teksta. Uz iznimku bivšeg saborskog zastupnika Tončija Tadića i drugih pojedinaca, HDZ, SDP, HNS i ostali koji su bili na vlasti i imali priliku nešto učiniti, nisu napravili baš ništa vrijedno spomena. Njihov je pojas još uvijek na snazi. Kao i mentalitet poslušnih oportunista na čelu Hrvatske. Nažalost, ne samo kad je riječ o zaštiti Jadrana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.