Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
20. siječnja 2020.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

kolumna Radić bi danas bio žestoki Bozanićev protivnik

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2017. u 23:24 2017-10-13T23:24:02+02:00

Kad bismo imali moć oživjeti Stjepana Radića da proživi malo u današnjoj bozanićevskoj i hadezeovskoj Hrvatskoj, on bi vjerojatno bio među najžešćim protivnicima konzervativizma i klerikalizma Crkve u Hrvata

Krešo Beljak i vodstvo Hrvatske seljačke stranke izradili su vrlo ambiciozan i gotovo prekretnički Prijedlog ideoloških polazišta i osnovnih smjernica za izradu novog programa stranke »Progresivni republikanizam – nova republika«. Taj prijedlog jednoglasno je prihvatio Glavni odbor HSS-a i sada će ga njihov stručni tim dalje detaljizirati.

S obzirom na program i političku praksu HSS-a – osobito nakon koaliranja u vlasti sa Sanaderovim HDZ-om od 2007. pa dalje i u opoziciji sve do dolaska Beljaka na čelo HSS-a 2016. – ovo je posvemašnji programski politički zaokret prema lijevom centru.

Današnji HSS s Krešom Beljakom je partner SDP-a, i ovakvog kakav je SDP danas, a to znači u posvemašnjoj krizi vodstva. Beljak je vještim predizbornim manevrom osigurao pet saborskih mandata, umjesto samo jednog, koliko ih je HSS imao dotad.

Mogli bismo reći da u programskom smislu HSS sada »šije« SDP jer Bernardićeva stranka u posljednjih godinu dana nije izišla ni s jednim novim političkim dokumentom, a novi program, čiju je izradu Bernardić najavio još u srpnju, ove godine neće biti gotov.

Ne računajući manjinski SDSS, tri su stranke u povijesti Hrvatske koalirale i s HDZ-om i sa SDP-om. HSLS koji je faktički propao, HNS koji upravo propada i HSS koji je ponirao a sada ga Beljak i njegovo vodstvo – treba, naravno, reći da to ne čini uvijek demokratskim metodama – pokušava spasiti, sačuvati i reafirmirati kao novu modernu, proliberalnu političku snagu.

Krešo Beljak često ima uvjerljiviji i zaokruženiji javni politički nastup nego nominalni slučajni opozicijski prvak Davor Bernardić.

Beljak nam kaže da će novi program zapravo značiti povratak HSS-a idealnim temeljima stranke braće Radić. Demokršćanstvo neće više biti HSS-ova orijentacija.

Čini nam se da, kad bismo imali moć oživjeti Stjepana Radića iz dvadesetih godina prošlog stoljeća da proživi malo ovdje među nama u današnjoj bozanićevskoj i hadezeovskoj Hrvatskoj, on bi vjerojatno bio među najžešćim mogućim protivnicima konzervativizma i klerikalizma Katoličke crkve u Hrvata. Ne bi vjerovao kamo to ide, ne bi ga niti Marijana Petir mogla uvjeriti u suprotno.

Novi HSS zalaže se za promjenu izbornog zakona i zakona o političkim strankama tako da se pooštre propisi za izlazak na izbore, a za održavanje redovitih parlamentarnih izbora predlaže treću nedjelju početkom jeseni, svakako prije izrade proračuna na svim razinama. Treba uvesti i mogućnost elektroničkog glasanja i zakonski urediti uvjete za odlučivanje referendumom. Žele da predsjednika države bira Sabor dvotrećinskom većinom glasova. Treba obaviti »temeljitu decentralizaciju poslova, nadležnosti i financija«, iako se u dokumentu ne precizira treba li Hrvatsku decentralizirati u nekoliko regija. Lokalne vlasti trebale bi upravljati lokalnom policijom.

U vanjskoj politici treba se odmaknuti od politika koje je usmjeravaju da ostane na periferiji Europske unije, kao što je inicijativa Tri mora, a cilj je da Hrvatska bude »jedna od snažnih država centra EU-a«.

Potrebna je radikalna reforma obrazovanja, uz snaženje javnog obrazovnog sektora, po uzoru na države s uspješnim obrazovnim sustavima – npr. Finsku.

Želi se progresivno oporezivanje, a male poduzetnike i obrtnike te male ugostitelje staviti izvan sustava PDV-a. Ukinuti također PDV na sve investicije lokalne i regionalne samouprave i ukinuti PDV na poljoprivredne i ribarske proizvode. Iako – nije jasno kako bi to išlo, jer od čega bi se PDV uopće naplaćivao.

»Ne« porezu na nekretnine. Nema prodaje šuma i voda te poljoprivrednog zemljišta strancima, niti privatizacije HEP-a. U cilju jačanja demografske politike, za više od troje maloljetne djece – »prosječna hrvatska plaća po djetetu«.

Neke ekonomsko-socijalne smjernice programa su nerealne, ima tu i populizma, ali su Beljak i vodstvo HSS-a dobro procijenili gdje se valja pozicionirati. Ovakvom »stabilizirajućem«, jako plašljivom i neodlučnom HDZ-u, HSS s Beljakom se, naravno, neće vraćati. Šansa je u (lijevom) centru u kojem SDP zasad jako šepa i ima dosta otvorenog prostora za plutanje između centra i pozicije socijaldemokratske ljevice. HSS kao stranka koja će biti tu, a ipak neće nadomještati bivši HNS koji je, i kad je bio na lijevom centru, slovio kao izrazito klijentelistička stranka. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.