Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 3
Sutra: 12° 12° 3
27. siječnja 2020.
Na kraju krajeva Siniše Pavića

blog Trči, Lola, trči

Trči, Lola, trči
Trči, Lola, trči
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2017. u 13:16 2017-11-05T13:16:05+01:00

Džaba je Predsjednica krečila na 39. mjestu, ako doma ne bude ljubavi između nje i puka. A puk, k'o za vraga, ne vidi što stranac vidi

Ne može čovjeku nego bit’ drago, to što je časopis Forbes stavio našu Predsjednicu na 39. mjesto najmoćnijih žena svijeta. Sto žena, a predsjednica 39. Njih 38 ispred, a njih 61 iza! Pače, prvi put imamo predstavnicu na toj ugledanoj listi, a bome nikad prije nikog našeg i nije Forbes ošajcao ni malo na ovim svojim godišnjim listama.

Jest, doduše, lako je biti jalnuški diletant pa sada vući paralele recimo s dobom kada je Vedran Pavlek bio naš skoro pa jedini skijaš koji se dočepao svjetskih utrka i kad su u Dnevnicima u rubrici Sport novinari govorili – Vedran Pavlek odličan 39. Ma, drugačije je ovo. Ovdje je na čelu liste Angela Merkel. Ej, Merkel, taman da tiskovine redom napišu kako je to očekivano i kako se protiv toga ne može. Prvi, dakle, nismo mogli biti sve i da srce to žarko želi.

Zapravo, svih 38 žena koje su se našle ispred naše Predsjednice su redom one protiv kojih se ne može. Recimo, britanska premijerka Theresa May, humanitarka Melinda Gates, šefica MMF-a Christine Lagarde, ili pak visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini. Ali ona Ivanka Trump!? Pa ta osim dobra prezimena nema ama ništa. A opet, kao da je nama trebalo ijedno mjesto na ljestvici više, kad je ovo 39. najsjajnije na svijetu. Nije važno tko je ispred, već tko je iza naše Predsjednice! Iza nje tako Bayonce! To je ona pjevačica planetarno popularna s kojim svi nešto vole pjevati. Pa iza nje Taylor Swift. I to je pjevačica koja je, nema dugo, promijenila posve imidž, taman da više nije slatko stvorenje vrijedno tinejdžerskog divljenja, već samosvjesno žensko golih leđa. A tu je, pazi sada, i Hillary Clinton. E da, evo je gleda u leđa perspektivnoj našoj Predsjednici, makar iza sebe ima štošta, od živahna ili živahnijeg supruga, do činjenice da je umalo postala predsjednica SAD-a. Iza je čak i »majka« Harry Pottera, J.K. Rowling, što samo potvrđuje istinu da sve to črčkanje po papirićima, računima za kavu, ili ne daj Bože salvetama, kad tad čovjeka s visine povuče prema dolje. I ako nas na toj listi išta može brinuti, onda je to ta Anne Wintour koja je naprijed i to za dvadeset mjesta bolja, a sve što radi je da ide okolo i kritički progovara o, pazi sad, modi!?

Zato se naša Predsjednica može pohvaliti da jest ona 39. na ukupnom popisu, ali je 14. kada je riječ o ženama u politici! Moćnija je, trista mu sušenih bakalara, od norveške premijerke Erne Solberg, koja je 17., ili pak Elvire Nabiuline, guvernerke ruske središnje banke.

Elem, vijest da je naša Predsjednica 39. od 100 najmoćnijih žena svijeta, vrijedna je štovanja. Nismo mi to nikad imali i nije to trivijalnost kao kad Split dade ekipu da se u bobu natječe na Zimskim olimpijskim igrama. Lijepo je vidjeti među svim tim uglednim damama poznato lice. Lijepo je znati da je u trčkaranju za Trumpom na onom famoznom samitu bilo smisla, da se vrijedilo probijati kraj konkurenata, prestizati jednog po jednog kao na kakvoj utrci na 800 metara samo da se cilju dođe bliže. Lijepo je vidjeti i da sve to udivljeno divanjenje s ruskim suverenom Putinom nije ostalo nezamijećeno u svjetskim nekim okvirima. Pače, da nije to »samo« Predsjednica već istinski neimar, svjedoči i objašnjenje ugledne tiskovine zbog čega je naša Predsjednica tu gdje je. Zato jer: »Grabar Kitarović kontinuirano jača svoju poziciju na međunarodnoj sceni ove godine radeći s predsjednikom Donaldom Trumpom i SAD-om kako bi se izgradilo američko postrojenje za uvoz ukapljenog plina na otoku Krku kojim bi se moglo isporučiti do dvije milijarde kubika godišnje za distribuciju u Zapadnu Europu što bi moglo pomoći energetskoj neovisnosti Europe od Rusije.« Svijet je sve to prepoznao, no zna ona da je doma sve drugačije.

Zna naša Predsjednica da je jedno Forbes, a drugo taj zaguljen, nestrpljiv hrvatski narod. Pa dok joj turaju mikrofon pod nos da dade izjavu glede velika uspjeha, onako kako mikrofone nikada nisu gurali našim sportašima kad su odlični 39., ona veli: »Moj stav o anketama i istraživanjima je poznat: uvijek ističem kako je najvažniji glas naroda. Lagala bih kada bih tvrdila kako mi nije zadovoljstvo vidjeti uvažavanje stručnjaka koji se bave međunarodnom političko-gospodarskom scenom. No moram podsjetiti da stojim čvrsto s obje noge na zemlji. Više puta sam naglašavala kako sebe ne gledam isključivo kao ženu političara već kao političara koji predstavlja i zastupa interese svoje zemlje. Drago mi je da se trud i napor prepoznaje i vrednuje u međunarodnom okruženju.« Čvrsto uzemljena naša Predsjednica zna da se, kako je to znao kazivati veliki nogometni strateg Biće Mladinić, prvenstvo dobiva na malim utakmicama. Džaba je krečila na 39. mjestu, ako doma ne bude ljubavi između nje i puka. A puk, k'o za vraga, ne vidi što stranac vidi. Doma, sudeći po zadnjim istraživanjima, našoj Predsjednici popularnost pada. Nezadovoljnika je sve više, u ovom trenutku 50 posto ispitanika ne odobrava njezin rad, a broj tog namrštena svijeta već četvrti mjesec raste. I da sve bude gore, bivši predsjednik Ivo Josipović u istom je razdoblju svog mandata imao potporu 72 posto ispitanika. A zna se kako je završio predsjedničku karijeru.

Što to Hrvata smeta!? Zar ne vide da Taylor Swift tavori na 85 mjestu liste, a Kraljica Elizabeta II bježi tek za koje mjesto!? Hrvatu ili nije stalo, ili mu uvijek malo! K'o da bi mu kapa pala da prizna da je svjetsko, a naše! K'o da bi mu kapa pala s glave kad bi pozdravio činjenicu da makar nešto raste, dok sve bitno pada. I k'o da im je u čas iz fokusa nestala pastorala o djetinjstvu koja govori više od sto Forbes lista. »Bila sam dijete prirode. Vješto se penjala po stablima, kopala zemunice, trčala po pustim poljima dok je vjetar šibao moje lice, uvijek zarumenjeno od sunca ili vjetra. Pomalo dječački mogla sam se popeti na svako stablo, ljuljajući se nad bistrinom Rječine, puštajući se bez straha u hladnu, duboku vodu, izranjajući i hvatajući zrak u plućima i plavetnilo neba u oku. Odrastala sam u toj slobodi prostora, pjevu ptica, šumu vjetra i beskraju neba. Užasavala sam se jedino poskoka i koprive. Često sam upadala u grmlje kopriva, vidajući plikove, a i susreti s poskocima nisu bili rijetki, no na sreću uvijek su završavali dobro. Uvijek sam instinktivno znala kako se ponašati u blizini zmija.«

Ona jaše na 39. mjestu kolone u stabilnoj zemlji u kojoj povjerenstva rade svoj posao, a oni gube povjerenje!? Zašto joj popularnost doma pada, dok vani ugled raste!? Da nije zato što vani ima, a doma nema za kim zadivljeno trčkarati….

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.