Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
18. siječnja 2020.
Na kraju krajeva Siniše Pavića

blog Ide život mimo Agrokora

Knin / Snimio Marko GRACIN
Knin / Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 29. listopad 2017. u 22:29 2017-10-29T22:29:05+01:00

Ima stvari zbog kojih se katkad jasno i nedvosmisleno treba oglasiti predsjednica i premijer, gradonačelnik koji pazi da ga se vidi tamo gdje bi ga se trebalo vidjeti i gost obični na autobusnoj stanici   

Dok moćna gomilica stručnjaka svake vrste, od ekonomskih do pravnih, od pravnih do medijskih, od medijskih do stručnjaka s Place, Dolca i Pazara neumorno ljušti brojne slojeve neobične tvorevine zvane Agrokor, život u velikoj mjeri prolazi tu negdje pokraj nas. Eno ga, recimo, na deset minuta autobusom od Zagreba, u dičnoj Brezovici u kojoj se ustanak dizao kad ga je dizati trebalo, na autobusnoj stanici gdje je vijest o preranoj smrti vlasnika mlina, važnija od Todorićeva carstva, kako je i normalno i red. A opet, dok je Agrokora drugog valjda i nema.

Tako je pomalo ispod radara prošla vijest iz susjedne nam Italije, vraga će ga znati da li zato što nam je normalna, ili nenormalna skroz. Najprije su ekstremni navijači Lazija, oni koji vole koketirati s fašizmom, naokolo polijepili postere i naljepnice na kojima su Annu Frank obukli u dres mrskog im gradskog rivala Rome, uz popratne antisemistke slogane.

Reakcija države, nogometnih čelnika, sustava, bila je brza, rezolutna. Talijanska policija otvorila je istragu. Talijanski nogometni savez naredio je da se na početku utakimica prošlog kola održi minuta šutnje i da se prije svake utakmice Serije A, B, C i ovaj vikend čitaju odlomci iz »Dnevnika Anne Frank«, dnevnika mlade Židovke preminule u koncentracijskom logoru Bergen-Belsenu.

Predsjednik Lazija najavio je da će mlade navijače odvesti u posjet Auschwitzu. Talijanski predsjednik cijelu je stvar nazvao uznemirujućom. Ministar sporta poručio je da će odgovorni biti identificirani i kažnjeni. Pišu agencije kako je predsjednik susjedne nam države Sergio Mattarella, kazao: »Koristiti fotografiju Anne Frank kao znak uvrede i prijetnje, osim što je i neljudski, uznemirujuće je za našu zemlju koja je prije 80 godina bila pogođena okrutnošću antisemitizma«.

»Nema opravdanja. Postoje stvari koje se moraju bezuvjetno osuditi«, kazao je ministar sporta. Uključila se s osudom i gradonačelnica Rima, svoj glas je digao i talijanski premijer. Svi kao jedan ističu kako antisemitizam pripada prošlom stoljeću i kako se ovakvo što ne ne smije minimalizirati ili podcijeniti.

Prošlo je to relativno nazapaženo, mada nije da nisu mediji pisali. Bit' će da je zato jer nam je skroz normalo, a ima i Agrokor. Nezasluženo nezapaženo, jer pismo je to koje lijepo ilustrira na što je sve živ čovjek spreman kad mu se stolac izmiče podno stražnjice.

Javnost je tako doznala za pismo što su ga središnjici pisali članovi kninskog HDZ-a ojađeni odlukom da se raspusti tamošnja organizacija stranke. Nije, sudeći po pismu, njima muka od raspuštanja, već je njima  muka od posljedica odluke o raspuštanju što ju je donio županijski im HDZ-a.

Pa, među ostalim, pišu Nacionalnom vijeću stranke, ako već i ne 'upozoravaju': »Prilikom donošenja svoje odluke morate biti svjesni dubine raskola u HDZ-u Grada Knina, nemogućnosti povratka vlasti HDZ-a u Grad Knin, zaustavljanja iseljavanja Hrvata iz Knina koje je svakim danom sve veće. Iseljavanjem naših ljudi će se omogućiti povratak Srba u Knin, te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom raselio ovo područje.«

Eto ga na, kada zagusti onda nije probleme zazvat prvog hrvatskog predsjednika da »ustane iz groba i rikne«, baš kao ni dovesti u pitanje sve što je otac domovine govorio onomad, pače dok je slao pozive srpskoj manjini da ostanu u Hrvatskoj. Raspusti li se ogranak ostat će sami Srbi, a Hrvati će u Irsku, a od tog, sugerira se, nema gore, od tih Srba koje je Tuđman, kažu, s pravom raselio.

Reagirao jest, sve se čini ponajprije na poticaj sedme sile, čelnik Šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić. Predsjednica, premijer, ministri ovoga i onoga reagirali nisu, baš kao što nikome nije palo na pamet da kaže kako se radi o nečemu što se ne smije minimalizirati ili podcijeniti, kamoli bezuvjetno osuditi.

Split je pak, nema koji dan, obilježio 72. obljetnicu oslobođenja od fašističkog okupatora. Ako je suditi po izviješćima, obilježavanje je proteklo onako skromno, da nas prođe red. Pišu tiskovine da gradonačelnik nije viđen nigdje, odnosno da ga nije bilo tamo gdje se Dan oslobođenja službeno slavio. Pustilo se i opet najstarije među nama da traže da se povijest ne zaboravi, dan u kojem nema ništa upitno, dapače. I to je to. Bilo, pa prošlo. Ako je uopće prošlo.

Jer, u zemlji u kojoj i nema nikog tko će s visoka jasno upozoriti kad se granica pređe, nije nemoguće da vam netko sutra zakuca na vrata, udruga kakva pravovaljana recimo, pa vas javno prozove jer ste onomad imali pionirsku kapu na glavi. Nema veze što su je imali i drugi. Neće takvi odgajati našu djecu. Pioniri, Srbi, antifašisti...

Red je dug, red onih koji bi se lako mogli naći u kakvom novom pismu, kakvog novog raspuštenog ogranka koji se u očaju poziva na prvog hrvatskog predsjednika dok strepi zbog nevaljala svijeta koji će naseliti ove prostore umjesto poštena Hrvata koji, vrag bi ga znao zašto, odlazi van.  

Dok moćna gomilica svakojakog svijeta, stručnjaka svake vrste, ljušti te brojne slojeve neobične tvorevine zvane Agrokor, život u velikoj mjeri ide dalje.

Eno ga, na deset minuta autobusom do Zagreba, u dičnoj Brezovici u kojoj se ustanak dizao kad ga je dizati trebalo, na autobusnoj stanici gdje je vijest o preranoj smrti vlasnika mlina važnija od Todorićeva carstva, kako je i normalno. Ljudstvo koje na autobusnu stanicu dolazi ranije ne bi li se do sita napričalo, ipak se hvata i Gazde, detektira kako ga je stvorio HDZ, ako već za sve nisu krive fiskalne kase.

Gospođa u sivom mantilu krivi državu što Gazdu uhvatila nije prije koji dan, kad se zna da je viđen u Beogradu!? Dolazi autobus, društvo ulazi unutra, a onom slučajnom putniku koji se tu zatekao sad i vjerojatno nikad više, onom koji ne zna kako je prezime preminulom mlinaru, jedan od domaćina s osmijehom veli: »Vi ste najpametniji, vi ništa ne komentirate.« Bez komentara. Lako je tako, najlakše, koliko i krivo. Jer, ima života, ima stvari zbog kojih se katkad jasno i nedvosmisleno treba oglasiti predsjednica i premijer, gradonačelnik koji pazi da ga se vidi tamo gdje bi ga se trebalo vidjeti i gost obični na autobusnoj stanici.   

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.