Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
16. rujna 2019.
Ispis članka: David Matthew Smith novi ravnatelj Instituta Ruđer Bošković - Novi List

NoviList.hr

David Matthew Smith novi ravnatelj Instituta Ruđer Bošković

Imenovanje

10. studeni 2017 15:38

Napisao: HINA

Imenovanjem za ravnatelja Instituta Ruđer Bošković ukazana mi je iznimna čast, ali povjerena i velika odgovornost nastavka uspješnog vođenja najveće znanstveno – istraživačke institucije u Hrvatskoj, izjavio je Smith nakon svog imenovanja na novu dužnost

David Matthew Smith novi ravnatelj Instituta Ruđer Bošković

Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković (IRB) izabralo je dr. sc. Davida Matthewa Smitha za ravnatelja Instituta iduće četiri godine, a mandat mu započinje u ožujku iduće godine, priopćeno je u petak s Instituta.

»Imenovanjem za ravnatelja Instituta Ruđer Bošković ukazana mi je iznimna čast, ali povjerena i velika odgovornost nastavka uspješnog vođenja najveće znanstveno – istraživačke institucije u Hrvatskoj«, izjavio je Smith nakon svog imenovanja na novu dužnost.

»Svojim, ali i angažmanom svih Ruđerovaca, potrudit ću se da nastavimo sa svim ključnim projektima poput O-ZIP-a, te dodatno unaprijedimo Institut i vrhunsku znanost koju ovdje radimo, omogućimo njegov daljnji razvoj, s posebnim naglaskom na izvrsnost«, dodao je.

Stabilnost, usklađivanje i napredak ističe kao ključne točke svoje vizije »Ruđera«, uz rad i zalaganje svih zaposlenih. »Na taj način siguran sam da ni ostvarivanje punog potencijala Instituta i svih njegovih zaposlenika neće izostati«, ustvrdio je.

Karijeru počeo u Australiji, a nastavio u Hrvatskoj

Dr. Smith je istaknuti znanstvenik na području kemije s velikim međunarodnim ugledom. Dosad je objavio 53 znanstvena članka indeksirana u bazi podataka Web of Science (WoS) citirana više od 1355 puta s H-indeksom 19.

Od ožujka prošle godine obnaša dužnost predstojnika Zavoda za fizičku kemiju (ZFK) na IRB-u, a od travnja do listopada iste godine bio je i posebni savjetnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta za istraživanje i razvoj.

Dobitnik je i godišnje nagrade Hrvatskog kemijskog društva »Lavoslav Ružička« za 2008. godinu, kao i mnogih drugih stipendija i donacija od kojih se ističu dvije stipendije Zaklade Alexander von Humboldt, uključujući poslijedoktorsku specijalizaciju u Münchenu od 2001. do 2004. godine, te donaciju iste zaklade u obliku računalnog klastera postavljenog na Institutu Ruđer Bošković.

Uz redovan rad na IRB-u, obnaša i dužnost gostujućeg profesora grozda izvrsnosti »Projektiranje naprednih materijala« na Friedrich – Alexanderovom sveučilištu Erlangen – Nürnberg – FAU u Njemačkoj.

Rođen je u Australiji gdje je počeo svoju znanstvenu karijeru – na Australskom državnom sveučilištu (ANU) u Canberri gdje je 1994. diplomirao kemiju i ekonomiju, a 1995. i magistrirao kemiju. Ističe se i kao dobitnik Dekanove nagrade za kemiju, za najbolju doktorsku disertaciju u 2000. godini.

Nakon doktorata dolazi na poslijedoktorsko usavršavanje na IRB, gdje je napredovao kroz sve razine zvanja, od poslijedoktorskog usavršavanja i znanstvenog suradnika, do znanstvenog savjetnika, uključujući i pozicije voditelja Grupe za kvantnu organsku kemiju (GKOK), pomoćnika ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte do predstojnika zavoda.

Od značajnijih projekata u karijeri ističe se ulogom glavnog istraživača (mentora) na projektu Europskog socijalnog fonda u programu za istraživačke stipendije za profesionalni razvoj mladih istraživača i poslijedoktoranada vrijednog 2 milijuna kuna, kao i ulogom voditelja istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) COMPSOLS– MOLFLEX u vrijednosti 900 tisuća kuna, ulogom glavnog istraživača (mentora) na projektu HRZZ-a za izobrazbu novih doktora znanosti i razvoja njihovih karijera vrijednog 480 tisuća kuna, a bio je i voditelj radnog paketa projekta unutar programa FP7 InnoMol ukupne vrijednosti 4,7 milijuna eura.

Dr. Smith je i stalni recenzent mnogih uglednih znanstvenih časopisa te predavač na kolegiju Računarske kemije u okviru poslijediplomskog studija Medicinske kemije na Sveučilištu u Rijeci, kao i mentor studentima poslijedoktorskih, doktorskih i diplomskih studija.

Član je i mnogih povjerenstava, uključujući i ono za praćenje hrvatskog sudjelovanja u okvirnim programima Europske unije za znanstveno istraživanje i tehnološki razvoj te povjerenstvo za strateške međunarodne projekte na IRB-u.

Sudjelovao je i na 32 glavna i pozvana predavanja na prestižnim međunarodnim znanstvenim konferencijama i institucijama širom svijeta, a i sam je organizator konferencija, simpozija i ostalih edukacija.

Odluka o njegovu imenovanju, donesena je na sjednici Upravnog vijeća, održanoj u četvrtak, nakon razmatranja mišljenja Natječajnog odbora i Znanstvenog vijeća, čemu je prethodila zajednička sjednica Znanstvenog i Upravnog vijeća Instituta te Natječajnog odbora na kojoj su dvojica kandidata 24. listopada predstavila svoje programe vođenja IRB-a.

Dr. sc. Stjepko Fazinić nastavit će obnašati dužnost v.d. ravnatelja do stupanja novog ravnatelja na dužnost.