Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Ispis članka: U ovom zatvoru svako poslijepodne zatvorenici rade frizure, manikure i pedikure - Novi List

NoviList.hr

U ovom zatvoru svako poslijepodne zatvorenici rade frizure, manikure i pedikure

Kozmetička škola iza rešetaka

30. rujan 2018 19:45

Napisao: P. N.

U kalifornijskom muškom zatvoru Vally State među zanatskim programima za zatvorenike postoji i kozmetička škola koju zatvorenici obožavaju, a za ulazak u program postoji i lista čekanja.

Foto YouTube screenshot

Zbog ubojstva drugog stupnja kojeg je počinio s 15 godina, Juan Brizuela proveo je u zatvoru 22 godine. Nakon što je više života proveo iza rešetaka nego vani, u 37-oj je pomilovan i danas radi kao asistent u frizerskom salonu za poznate i slavne u Pasadeni, Kalifornija. Kako je došlo do ovog posve neočekivanog raspleta i što stoji iza njega, priča je koju donosi Today.

Naime, tijekom svog boravka u zatvoru, Juan Brizuela je upisao kozmetičku školu - jedan od zanatskih programa ponuđenih zatvorenicima zatvora Vally State kako bi po izlasku postali spremniji na povratak u život na strani zakona.

Foto YouTube screenshot

Kozmetička škola prije je djelovala u sklopu ženskog zatvora, no kada je muška ustanova 2013. godine preseljena u dotad žensku zgradu, voditelji su odlučili ostaviti kozmetičku školu kao pilot projekt. I bio je to pun pogodak. Škola ljepote danas je toliko popularna da za sudjelovanje u programu postoji lista čekanja.

Tako zatvorenici Vally Statea popodneva u zatvoru provode izvlačeći pramenove, uređujući brade, lakirajući nokte i sve ostala čudesa kozmetičkih zahvata, a se to čine pod budnim okom svoje profesorice i mentorica Carmen Shehorn.

Potreba za svrhovitim radom

Shehorn svoj neobičan poziv zatvorske kozmetičke mentorice obavlja predano i savjesno, znajući da su kozmetičke vještine vrijedne za usvajanje, budući da zahtjev za takvom vrstom poslova vani i dalje postoji.

Foto YouTube screenshot

- Mnogi momci koji se nalaze ovdje jednog će dana otići kući. Bit će vaši susjedi. Zaposlit će se negdje i mi im moramo dati vještine i mogućnost da rade, priliku. Inače, vratit će se natrag na mjesto s kojeg s došli i koje ih je uvalilo u nevolju, rekla je mentorica za TODAY Style.

Nastava škole ljepote se provodi i u teoriji i u praksi, budući da je u zatvoru osigurana sva salonska oprema pa polaznici škole imaju priliku naučiti sve vještine, od feniranja kose do umetanja trepavica. Na kraju škole polažu praktični ispiti za kojeg dobivaju radnu licencu. Zatvor je dosad licencirao pet školovanih kozmetičara, a Juan Brizuela je jedan od njih.

- Juan je bio jedan od mojih prvih studenata koji su dobili licencu. Bio je vrlo tih i rezervirana kada je došao na prvi sat. U vremenu neposredno prije izlaska iz zatvora već je postao moj asistent u podučavanju. Bio mi je od velike pomoći, kaže mentorica za svog učenika koji je praktički odrastao u zatvoru te se i danas privikava na život izvan rešetaka, no zahvaljujući školi ljepote, dobro mu ide. On sve zasluge pripisuje Carmen Shehorn.

Lekcija koja vrijedi najviše

- Mnogi od nas gledaju na nju kao na majčinsku figuru, koja je mnogima u životu i nedostajala. I to sam najviše cijenio kod nje. Jednostavno građenje okruženja u kojem se mogu osjećati sigurno i kao kod kuće, rekao je Brizuela uz napomenu da pravila koja su vrijedila u zatvoru, nisu vrijedila i u školi.

Foto YouTube screenshot

- Kada bismo otišli u učionicu, ostavljali smo našu zatvorsku politiku vani. Slomili smo uobičajene rasne barijere, slomili smo barijere bandi koje smo godinama gradili, samo da bismo mogli pomoći jedni drugima u radu, prisjetio se Brizuela svojih dana u školi.

Budući da polaznicima škole trebaju modeli za rad, praksa je da rade jedni na drugima, no i na zaposlenicima zatvora što je isprva i jednima i drugima bilo posve strano jer zatvorenici u svom svakodnevnom zatvorskom životu ne smiju dodirivati članove osoblja. Mnogi polaznici danas priznaju da im se ruka dobrano tresla kada su prvi put uređivali kosu svojih zatvorskih čuvara, prenosi Today.

Kako bi uopće ušli u program, zatvorenici moraju dobiti odobrenje zatvorskog odbora, a tečaj traje oko dvije i pol godine. Zatvorenici ne mogu pristupiti ispitu za svoju licencu ako ih dulje od godine dana dijeli iz izlaska iz zatvora.

Foto YouTube screenshot

Na pitanje zašto uopće radi sa zatvorenicima, Sehorn odgovara da ju taj posao ispunjava i nagrađuje.

- Neki od zatvorenika ovdje su jer su učinili zbilja užasne stvari. No ovdje uče, uče o sebi i to na koncu žele vratiti. Uistinu obavljaju posao. Možete vidjeti promjenu u njima i u hladnoći njihovih očiju - smekšava se. Nestaje. Jednostavno je više nema, objašnjava zadovoljstvo svog neobičnog poziva ova kozmetičarka koja je u sustav kalifornijskog zatvora donijela promjenu koja se zbilja vidi na očigled.

Izvor: Today