Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Ispis članka: Dvije Indonežanke uhićene zbog širenja lažnih vijesti o predsjedniku uoči izbora - Novi List

NoviList.hr

Dvije Indonežanke uhićene zbog širenja lažnih vijesti o predsjedniku uoči izbora

Indonezija

26. veljača 2019 08:03

Napisao: P. N.

Izvor: Reuters

Tri indonezijske kućanice uhićene su zbog videa na internetu u kojem tvrde da će predsjednik Joko Widodo, ako bude ponovno izabran, zabraniti molitvu i ozakoniti homoseksualne brakove u zemlji s većinskim muslimanskim stanovništvom.

U videu, dvije žene, obje u 40-im godinama, mogu se vidjeti kako u jednom selu idu od vrata do vrata vodeći kampanju za Prabowoa, protukandidata predsjednika Widodoaa.

Kada su razgovarale sa starijim čovjekom iz jedne kuće, umjesto da promoviraju Prabowoov program, žene su širile propagandnu ideju da će vodstvo sadašnjeg predsjednika biti štetno za muslimane u zemlji, piše CTGN News.

indonezija 1

Žene u videu navode da će poziv na molitvu biti zabranjen, nitko neće moći nositi hidžab, žene će se moći udati za žene, a muškarci za muškarce.

Widodo, koji je prvi put izabran 2014. godine, praktični je musliman i nikada se nije javno zalagao za bilo koju od mjera spomenutih u videu.

Tri žene povezane s videom uhićene su od strane provincijske policije istočne Jave zbog tvrdnji da šire dezinformacije.

"Ovo je preventivna mjera jer bi video mogao izazvati tjeskobu i sukobe u našem društvu", izjavio je glasnogovornik lokalne policije Trunoyudho Wisnu Andiko na konferenciji za novinare.

Prema indonezijskom Zakonu o informacijama i elektroničkim transakcijama, namjerno širenje lažnih ili obmanjujućih informacija na internetu je zločin koji se kažnjava do šest godina zatvora. Prema izbornim zakonima, sudjelovanje u lažnoj kampanji je zločin koji se kažnjava do dvije godine zatvora.