Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 4
Sutra: 18° 18° 4
18. listopada 2019.
Ispis članka: STAKLENI GRADOVI Deset najduhovnijih mjesta na svijetu koja morate posjetiti jednom u životu - Novi List

NoviList.hr

STAKLENI GRADOVI Deset najduhovnijih mjesta na svijetu koja morate posjetiti jednom u životu

Mistične destinacije

12. rujan 2018 08:37

Napisao: P. N.

"Ova knjiga je alegorija. Stakleni grad je žena, a put na Istok je put čovjeka u samoga sebe", tako je u svojoj knjizi "U potrazi za Staklenim gradom" pisao legendarni Željko Malnar, a mi smo odlučili potražiti najduhovnija mjesta na svijetu koja, možda, u sebi skrivaju staklene gradove

Foto: Pixabay

Svijet je velik i prepun čuda. Na njemu postoje mjesta koja nisu samo povijesno važna, već skrivaju tajne i misterije koje okupiraju maštu brojnih pustolova. Pronašli smo za vas najduhovnija mjesta na svijetu koja bi svatko trebao posjetiti barem jednom u životu i sam ih proživjeti u svom vlastitom, jedinstvenom duhovnom iskustvu.

1. Petra, Jordan

Ovaj čarobni napušteni grad uklesan u stijenama skriven je između strmih stjenovitih zidovima brdskog područja Edoma. Nekoć je bio glavni grad Nabatejaca i važno trgovačko središte koje je pružalo utočište karavanama. Od vremena križara pa sve do 1812. niti jedan Europljanin nije kročio u crveni grad, a legenda o prekrasnom gradu uklesanom u stijenama okupirala je maštu svih istraživača. Danas je važno turističko središte do kojeg možete doći samo uskom brdskom stazom sa sjeverozapada ili stjenovitim klancem s istoka.

6flickr

2. Uskršnji otoci (Rapa Nui), Čile

Ovaj čileanski otok na jugu Tihog oceana jedan je od najizoliranijih otoka na svijetu. Poznat je po moai kipovima, čuvarima otoka koje je podigao izumrli narod Rapa Nui, no nitko ne zna iz kojeg razloga. Ovdje ćete imati osjećaj kao da ste na rubu svijeta, a jedino društvo prave vam tihi stražari otoka.

1moai-1857652_640

3. Lhasa, Tibet

Lhasa je budistički sveti grad i nekadašnje sjedište budističkog duhovnog vođe Dalaj Lame prije no što je prognan od strane Kineza. Temelj grada Lhase je palača Potala, utjelovljenje tibetanskog budizma sa svojom središnjom Crvenom palačom koju okružuje Bijela palača. Ovaj je sveti gra duhovna destinacija za mnoge putnike koji boravak u njemu opisuju kao jedinstveno iskustvo.

2tibet-3083989_640

4. Kyoto, Japan

Kyoto je nekad bio znan kao Heian- kyo ili "Centar mira i spokoja". Ovaj je grad već preko tisuću godina centar japanske kulture, a to je ostao i do danas. Kyoto je prepun duhovnih mjesta sa svojih 1,600 budističkih hramova, 400 šinto hramova i 90 kršćanskih crkvi. Na brdu na jugoistoku grada nalazi se čuveni Fushimi- Inari- Taisha hram s kojega ćete dobiti prekrasan pogled na grad kojeg nazivaju "Duh starog Japana".

3fushimi-inari-taisha-shrine-1497721_640

5. Stonehenge, Engleska

Ovaj mistični kameni krug postavljen je prije 4,000 godina, a svake godine za vrijeme ljetnog solsticija brojni posjetioci okupljaju se kako bi vidjeli izlazak sunca na ovoj jedinstvenoj destinaciji. Kamenje je gotovo savršeno poravnato s izlaskom sunca u to doba tako da je prizor zaista nevjerojatno duhovno iskustvo.

4stonehenge-101801_640

6. Giza, Egipat

Mnogo je toga rečeno o tajanstvenim egipatskim piramidama koje je i sam Napoleon pohodio sa svojom vojskom. Što mu se točno dogodilo u odajama Velike piramide, i danas ostaje misterij. Bonaparte je tražio da provede nekoliko sati sam u odaji, a kad je izašao, bio je blijed i vidno potresen i odbijao govoriti o svom iskustvu te je zatražio da ga o tome više nikada ne pitaju. Kad su ga na samrtnoj postelji pitali što mu se dogodilo u Velikoj piramidi, odgovorio je: "Nema smisla, nikada mi ne biste povjerovali". Jedno je sigurno- pogled na piramide i tajanstvenu Sfingu za svakoga je nezaboravno duhovno iskustvo.

5pyramids-2159286_640

7. Chichen Itza, Meksiko

Najveći arheološki lokalitet Maya nalazi se na polutoku Yucatanu, a pokriva područje od 30 km². Povijest ove moćne majanske prijestolnice boga-čovjeka Kukulcána, ovjekovječenog u obliku pernate zmije stigla je do nas u obliku nepotpunih kronika i legendi. I danas predstavlja važno sveto mjesto, a uvršteno je u listu 7 novih svjetskih čuda.

7chichen-itza-1025099_640

8. Machu Picchu, Peru

Izgubljeni grad Inka smješten je na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu na 2.350 metara nadmorske visine. Ovaj je sveti grad ostao skriven sve do 1911. kada ga je otkrio Amerikanac Hiram Bingham. Tajanstveni grad najvjrojatnije je služio kao kraljevski posjed, religijsko utočište ili tajni ceremonijalni grad, a svojom arhitekturom i nepristupačnom lokacijom pruža zaista jedinstveno duhovno iskustvo.

8machu-picchu-1569324_640

9. Rishikesh, Indija

Ovo je mjesto centar rishija, odnosno svetih ljudi, a poznat je po mnogim ašramima i centrima za jogu i meditaciju. Duhovno središte nalazi se u ašramu Swargh na istočnoj obali, a mnogi hodočasnici kupaju se u svetoj rijeci Ganges. Hrana je isključivo vegetarijanska, a zabranjena je konzumacija alkohola. Rishikesh je polazno središte mnogih hodočasničkih tura i idealna je sveta destinacija na kojoj ćete iskusiti sve čari Indije.

9instashivatribe

10. Kapadokija (Cappadoccia), Turska

Povijesna regija smještena na nekad aktivnim vulkanima pravo je čudo prirode koje ispod stožastih vilinskih dimnjaka skriva podzemne gradove koji su okupirali maštu brojnih pustolova, uključujući i našeg pokojnog Željka Malnara koji je svoj doživljaj opisao u knjizi "U potrazi za Staklenim gradom". Neobične kamene formacije koje se nazivaju "vilinski dimnjaci" visoki su čak i do 70 metara, a podzemni gradovi protežu se na čak devet etaža ispod zemlje. Što sve skriva magična Kapadokija i hoćete li pronaći svoj stakleni grad? Samo je jedan način da saznate.

10cappadocia-1773513_640

Foto: Pixabay, Flickr