Kremasti desert

Savršena talijanska poslastica: Raskošna panna cotta s jagodama

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Pripremite pravi talijanski klasik koji oduševljava okusom



Jedna od najomiljenijih talijanskih slastica je panna cotta, lagani kremasti desert kojemu je zaista teško odoljeti. Ovaj klasik talijanske kuhinje sastoji se od kuhane kreme i čokoladnog ili voćnog preljeva, a mi vam donosimo recept za elegantnu i raskošnu panna cottu s jagodama.


Sastojci:


5 g želatine


30 ml hladne vode




200 ml mlijeka


200 ml vrhnja za šlag


¼ šalice šećera


1 žličica ekstrakta vanilije


Za preljev s jagodama:


400 g jagoda


2 žlice vode


1/3 šalice šećera


Priprema:


1. Želatinu potopite u hladnu vodu i pustite 5 minuta da nabubri.


2. U posebnoj posudi na laganoj vatri zakuhajte mlijeko, vrhnje za šlag i šećer (pripazite da ne počne kipjeti). Kad se šećer rastopi, maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije. Ohladite 5 minuta.


3. U posudu s mlijekom i vrhnjem dodajte želatinu i miješajte dok se potpuno ne rastvori. Izlijte u manje čaše i stavite u hladnjak na minimalno 4 sata ili preko noći.


4. Jagode operite, posušite i razrežite na četvrtine. U manji lonac stavite jagode, šećer i vodu i zakuhajte do vrenja, a zatim maknite s vatre.


5. Jagode izmiksajte štapnim mikserom do glatke smjese. Procijedite kroz cjedilo kako biste odstranili sjemenke. Poklopite i pustite da se rashlade do sobne temperature, a zatim prebacite u hladnjak. Prelijte preko panna cotte i servirajte rashlađeno.