Neodoljiva

Rolada od čokolade i naranče kao stvorena za uživanje

P. N.

Pronašli smo savršen desert na blogu recepttura.com



Ova rolada dojmljiva je već dok je gledate na stolu, a kad se proba, otkriva savršenstvo okusa kao stvoreno za uživanje, piše Recepttura.


Sastojci za biskvit: 5 jaja, 125 grama šećera, 50 ml suncokretovog ulja, 100 grama glatkog brašna, 15 grama kakaa u prahu, naribana korica 1 naranče, juice od naranče za natapanje biskvita


Krema od naranče: 300 ml juicea od naranče (po mogućnosti sa 100% udjelom voća), cijeđeni sok od 1 naranče, 1 prašak za puding od vanilije, pola jušne žlice gustina, 120 grama šećera, 250 grama maslaca sobne temperature




Glazura – čokoladni ganache: 150 grama čokolade za kuhanje, 150 ml mliječnog slatkog vrhnja



Priprema: Za kremu pomiješati prašak za puding, gustin i šećer. Od juicea izdvojiti 10 žlica soka, dodati ih u gornju smjesu te sve razmutiti. Ostatak juicea uliti u posudu na štednjaku, dodati iscijeđeni sok naranče te pustiti da zakuha. Kad provrije, maknuti sa strane, uliti razmućenu smjesu te vratiti na vatru. Kuhati oko 2 minute uz miješanje da se krema zgusne. Skuhanu kremu prekriti prozirnom folijom, izbaciti zrak te staviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke tući u čvrsti snijeg, pa u njih dodati dio šećera te sve izmiksati dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna. U posudu sa žumanjcima sipati preostali šećer te smiksati u pjenastu smjesu. Žumanjke dodati u snijeg od bjelanjaka, te kratko miksati. Dodati ulje u smjesu, i opet kratko miksati. U posudi pomiješati brašno i kakao te dodati u smjesu i miksati da se izjednači te na kraju ubaciti naribanu koricu naranče. Na pleh staviti papir za pečenje, na njega istresti smjesu i poravnati je. Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i pustiti ga nekoliko minuta da se prohladi. Na podlogu staviti novi papir za pečenje. Okrenuti biskvit tako da je strana s papirom na kojem se pekao s gornje strane te ga ukloniti s biskvita. Papir na kojem je ostao biskvit zarolati zajedno s biskvitom i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu u zarolanom obliku. Tako će biskvit poprimiti oblik buduće rolade. Maslac sobne temperature pjenasto izraditi mikserom te u njega ubacivati dio po dio ohlađene kreme i svaki put dobro izraditi mikserom da postane homogena. Odmotati ohlađeni biskvit i žlicom nanijeti juice od naranče da biskvit upije i omekša. Po biskvitu ravnomjerno nanijeti kremu (ostaviti oko četvrtine za premazivanje s vanjske strane) i zarolati u roladu pazeći da se svugdje istisne zrak. Ostatkom kreme premazati roladu. Čokoladu narezati na manje komade, a na vatri zagrijati mliječno slatko vrhnje. Prije nego što zakipi, vrhnje maknuti s vatre. U vruće vrhnje ubaciti narezanu čokoladu te sve izvan vatre dobro izmiješati da se čokolada otopi. Pričekati 3-4 minute da se glazura malo prohladi. Žlicom ravnomjerno nanositi glazuru po roladi. Prije posluživanja ohladiti u frižideru minimalno 4 sata, najbolje preko noći.