Proljetni užitak

Recepti za svaki dan: Troslojna torta od jagoda za savršenu nedjelju

P. N.

Savršen proljetni desert donosi nam dinamičan duo, supružnici Tanja i Branimir Kovač s bloga recepttura.com



Torta od jagoda sastoji se od tri ukusna sloja – biskvita iz domaće radinosti, bijelog sloja koji smo napravili od sira i šlaga, te završnog želatinoznog sloja punjenog jagodama, piše Recepttura.


Sastojci za biskvit: 95 g brašna, pola žličice praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 60 g maslaca, 65 g šalice šećera, 1 veliko jaje, 6 žlica mlijeka, 30 g običnog jogurta, 1 žličica ekstrakta vanilije


Nadjev od sira: 230 g krem sira sobne temperature, 200 g slatkog vrhnja, 125 g šećera u prahu, 1,5 žličica vanilije, 1,5 žličica želatine 2 žlice hladne vode




Za jagode i preljev: 500 g svježih jagoda, 2 pakiranja preljeva za torte od jagoda 500 ml vode, 4 žlice šećera


Priprema: Rastopiti maslac u posudi na laganoj vatri i ostaviti da se ohladi. U zdjeli kombinirati brašno, prašak za pecivo i sol te ostaviti sa strane. Rastopljeni maslac prebaciti u zdjelu za miksanje i mikserom izmiješati na niskoj brzini, zatim umiješati jaje pa mlijeko, dodati jogurt, izmiješati pa dodati aromu vanilije. Dodati suhe sastojke u smjesu od jaja i izmiješati na laganoj brzini. Namastiti i pobrašniti okrugli kalup za tortu 26 cm i prebaciti smjesu u njega. Prethodno zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Biskvit peći 15 minuta pa provjeriti čačkalicom je li pečen. Pečeni biskvit ostaviti u kalupu 10 minuta i zatim ga staviti na stalak za torte. Otopiti želatinu prema uputi s pakiranja. Nakon toga staviti na vodenu kupelj da se potpuno otopi, te ohladiti na sobnu temperaturu. U posudi za miksanje izmiksati krem sir, dodati slatko vrhnje, miješati i pred kraj ubaciti šećer u prahu i aromu vanilije. Na kraju dodati ohlađenu želatinu. Prsten kalupa za torte premazati maslacem te ga postaviti na biskvit da se dobije što bolji oblik torte. Rasporediti bijelu kremu po biskvitu i staviti u frižider na 30 minuta. Narezati jagode na polovice pa ih rasporediti po kremi u dva sloja. Napraviti preljev za torte prema uputama na pakiranju. Kad se preljev počne hladiti i dođe na sobnu temperaturu, preliti ga preko jagoda i cijelu tortu dobro ohladiti prije posluživanja, najbolje preko noći.