Comfort food

Kišni dan provedite uz mirisnu focacciu s rajčicama i crnim maslinama

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Donosimo recept za jednostavnu i mirisnu pogačicu koja će rastjerati kišne oblake



Tmurni kišni dan najbolje je provesti uz comfort food, a ovoga puta donosimo vam recept za jednostavnu i mirisnu pogačicu koja će vam uljepšati dan. Ovaj fini talijanski recept uvijek možete začiniti dodatnim sastojcima po želji- u svakom slučaju uživat ćete u toplom i mirisnom obroku koji priziva sunčane dane.


Sastojci:


1 ¼ žličice suhog kvasca


2 žlice šećera




3 ½ šalice brašna


1 žlica + 1 žličica soli


½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja


paket cherry rajčica, prerezanih na pola


crne masline


krupna sol


Priprema:


1. U manjoj zdjeli pomiješajte kvasac, 1 žličicu šećera i ¼ šalice tople vode. Pustite da se smjesa zapjeni, otprilike 10 minuta.


2. U međuvremenu, u većoj zdjeli pomiješajte brašno, ostatak šećera i sol, u sredini napravite udubinu u i u nju ulijte smjesu s kvascem te dodajte 1 žlicu ulja i 1 šalicu tople vode te zamijesite.


3. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijestite dok ne postane glatko i elastično, otprilike 10 minuta.


4. Tijesto formirajte u kuglu i prebacite u posudu koju ste prethodno premazali s 3 žlice ulja, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se diže dok se ne udvostruči, otprilike sat i pol.


5. Pećnicu zagrijte na maksimalnoj temperaturi. Pladanj premažite uljem. Tijesto prebacite u pladanj i zatim okrenite kako bi se obje strane nauljile. Pladanj prekrijte krpom i pustite da se tijesto diže 1 sat.


6. U tijesto nježno utisnite rajčice i masline te pospite solju i poprskajte maslinovim uljem. Pecite do zlatnosmeđe boje, otprilike 30- 35 minuta.