Još nije gotovo

Uragan Florence dosad ubio osam ljudi. Kreće se jako sporo i idućih dana će poplaviti veliki dio SAD-a

Hina

Reuters

Reuters

Dok razina vode ubrzano raste, stanovnike koji su ostali na tim područjima izvlači se čamcima i helikoptera, dok su deseci tisuća utočište pronašli u skloništima. Mnoge ceste su zatvorene, a vlasti upozoravaju na opasnost od klizišta, tornada i poplava



Razina vode u poplavljenim dijelovima Sjeverne i Južne Karoline i dalje raste, prekinuta je opskrba električnom energijom, a osam je osoba poginulo u tropskoj oluji Florence, koja je u subotu skrenula prema unutrašnjosti zemlje.


Tropska oluja Florence postupno slabi, nakon što je u petak pogodila američku atlantsku obalu kao uragan. No, zbog njezina sporog kretanja kroz dvije države brzinom od samo tri kilometra na sat, očekuje se da će u idućim danima veliki dijelovi zemlje biti poplavljeni.


»U ovakvoj oluji pljuskovi su biblijskih razmjera, a razina vode na nekim mjestima prelazi pola metra«, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper. U Sjevernoj Karolini već su pale rekordne količine kiše, a prema prognozama padat će još. Rijeke će i dalje rasti i kad kiša prestane padati, dodao je.




»Nakon uragana uslijedila je poplava«, rekao je guverner Južne Karoline Henry McMaster.


Dok razina vode ubrzano raste, stanovnike koji su ostali na tim područjima izvlači se čamcima i helikoptera, dok su deseci tisuća utočište pronašli u skloništima. Mnoge ceste su zatvorene, a vlasti upozoravaju na opasnost od klizišta, tornada i poplava koje ugrožavaju nasipe i mostove dok rijeke i potoci naglo bujaju.



U subotu popodne oko 752 tisuće domova i poslovnih prostora ostalo je bez električne energije u Sjevernoj, a njih 119 tisuća u Južnoj Karolini.


Nacionalni centar za uragane izvijestio je da je za tropske oluje Florence vjetar puhao brzinom od 70 km na sat, a prema prognozama polako će skrenuti prema zapadu.


Prema izvješćima, na području Sjeverne Karoline poginulo je najmanje sedam osoba, a još je jedna osoba poginula u Južnoj Karolini.


U skloništima u Sjevernoj Karolini nalazi se više od 20 tisuća ljudi, a gotovo 6 tisuća ih je u skolništima u Južnoj Karolini, izvijestili su dužnosnici.


Vlasti u Južnoj Karolini priopćile su da policija čuva evakuirana područja od pljački, dok je u Wilmingtonu u subotu navečer uveden policijski sat.


Bijela kuća priopćila je da je predsjednik Donald Trump odobrio dodjelu federalnih sredstava nekim pogođenim okruzima. Osim toga, Trump idući tjedan namjerava pogođeno područje.