Slučaj koji je šokirao Srbiju

U taksiju ostavila svoju bebu staru dva dana i otišla: Vozaču je najprije rekla da je u korpi – mačka

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

Kazala je da je negdje mora ostaviti i da je ne smije iznijeti iz taksija. Onda mi je otvorila korpu i pokazala bebu, a ja sam očekivao da ću u njoj vidjeti mačku, ispričao je taksist. 



Nezapamćen slučaj dogodio se jučer u Vrnjačkoj Banji, gradiću u središnjoj Srbiji poznatom po najvećim toplicama koje se mogu naći u ovoj zemlji. Naime, tamo je žena ostavila u taksiju svoju bebu, staru tek nekoliko dana, s kojom se u Vrnjačku Banju dovezla iz obližnjeg Trstenika. Beba se nalazila u korpi, a sa ženom je bilo još dvoje male djece. Taksistu Milošu Mitroviću žena je najprije rekla da se u korpi nalazi mačka, ali onda se rasplakala i ispričala mu da je ostala trudna, da je rodila i da je morala otići od kuće.


– Žena je ušla u moj taksi s dvoje djece i korpom u blizini autobusne stanice u Trsteniku. Tražila da je vozim u Vrnjačku Banju. Nisam odmah shvatio da je u korpi beba. Kada smo prošli nekoliko kilometra, začulo se nešto nalik plaču. Jedno dijete je pitalo majku šta se to čulo, a ona je odgovorila da je u pitanju – mačka, ispričao je taksist Miloš Mitrović za srbijanske medije.


Kad su stigli u Vrnjačku Banju, žena je počela plakati. Zatim mu je rekla da ima problem, ispričala mu da ima neželjenu bebu i pitala ga poznaje li neku ženu koja bi uzela dijete.




– Kazala je da je negdje mora ostaviti i da je ne smije iznijeti iz taksija. Onda mi je otvorila korpu i pokazala bebu. Ja sam očekivao da ću u njoj vidjeti mačku. Zatim me je pitala mogu li joj pričuvati korpu. Uplašio sam se da bi ona bebu mogla ostaviti negdje u parku pa sam pristao na to. Međutim, vrijeme je prolazilo, a ona se nije vraćala, ispričao je taksist.


Kad je shvatio da se majka neće vratiti, taksist je bebu odnio u bolnicu u Vrnjačkoj Banji, odakle je prevezena u bolnicu „Studenica“ u Kraljevu. Tamo su starost bebe procijenili na dva do tri dana, izvagali je – teška je 2,8 kilograma – i zaključili da je beba zdrava.


– Napravili smo sve potrebne laboratorijske, biokemijske i bakteriološke analize. U pitanju je djevojčica, koja uzima obroke, zdrava je i nadamo se da će tako i ostati, rekla je liječnica Sunčica Babić iz kraljevačke bolnice.


Policija je brzo pronašla majku, zahvaljujući nadzornim kamerama koje su snimile nju i dvoje djece na ulicama Vrnjačke Banje. Ispostavilo se na koncu da je trudnoću krila od svog muža, koji živi i radi u Švicarskoj. Slučaj su u svoje ruke preuzeli srbijansko tužiteljstvo i tamošnji Centar za socijalnu skrb.