Bez incidenata

Tri tisuće sudionika prve Povorke ponosa u Sarajevu poslalo poruku i – izbjeglicama

Hina

Reuters

Reuters

Među sudionicima su, kako prenosi Oslobođenje, bosanskohercegovački sineasti Jasmila Žbanić, Feđa Isović i Haris Pašović, zatim premijer vlade Kantona Sarajeva Edin Forto te pjevač sevdalinki Božo Vrećo koji je ocijenio da je današnji dana »otvara vrata Europe za BiH«



Prva Parada ponosa počela je u nedjelju u Sarajevu pod sloganom »Ima izać«, prenose tamošnji mediji i pozivajući se na izvore kažu da je privukla više od 3000 sudionika.


Novinari dnevnika Oslobođenje javljaju da je atmosfera odlična. Središnjim ulicama Sarajeva odjekuju zvukovi zviždaljki i bubnjeva, a građani s prozora mašu i aplaudiraju sudionicima koji se uz pjesmu »Ay, Carmela« Darka Rundeka kreću prema zgradi Predsjedništva BiH.


Sudionike osigurava više od 1100 pripadnika sigurnosnih snaga i skup protiče bez incidenata.




Pred početak parade u parku na Ciglanama u Sarajevu završio je protuprosvjed protivnika održavanja te manifestacije. Više od stotinu sudionika prošetalo se ulicama Sarajeva poručujući da se Parada ponosa ne treba održavati u njihovu gradu, prenosi Klix.ba.


Neki od natpisa na njihovim transparentima glasili su »Još će me biti sramota da kažem da sam muškarac i da imam ženu«, »Licemjerni gadovi bolesnih Težnji«, »Budi gej, ali ne nameći meni da je ok«.


Na čelu gay povorke sudionici nose golem transparent u duginim bojama i natpisom Parada ponosa BiH 2019., brojne zastave u duginim bojama i transparente s porukama »Otpor«, »Solidarnost«, »Ja BiH slobodu«, »Više volim nego što se bojim«, »Žena, lezbijka, kraljica«, »Refugees welcome«.


Povorka je krenula od Vječne vatre, ulicom Maršala Tita i na odredištu, Trgu BiH gdje se nalaze zgrade zajedničke institucija BiH organizatori će se obratiti građanima i poslati poruke o slobodi.


Među sudionicima su, kako prenosi Oslobođenje, bosanskohercegovački sineasti Jasmila Žbanić, Feđa Isović i Haris Pašović, zatim premijer vlade Kantona Sarajeva Edin Forto te pjevač sevdalinki Božo Vrećo koji je ocijenio da je današnji dana »otvara vrata Europe za BiH«.