Stiže u utorak

Papa će u Sjevernoj Makedoniji moliti za jedinstvo naroda

Hina

Reuters

Reuters



Sjeverna Makedonija u utorak očekuje papu Franju koji u tu zemlju dolazi moliti za jedinstvo i »posijati sjeme« bratstva među zajednicama gdje katolici čine manje od 1 posto stanovništva.


Papa Franjo smiješi se s postavljenih plakata u uglavnom pravoslavnoj zemlji koja broji manje od 1 posto katolika na 2,1 milijun stanovnika.


U Sjevernoj Makedoniji kao i u Bugarskoj, prvoj etapi balkanske turneje u nedjelju i ponedjeljak, pravoslavni vjernici su u većini, i čine oko dvije trećine populacije. Ostali u




Sjevernoj Makedoniji su uglavnom muslimani, pripadnici albanske zajednice.


Ljudi iz svih vjerskih zajednica željeli su dobiti besplatne karte, njih oko 15.000, koje su se dijelile za Papinu misu na glavnom trgu, u neposrednoj blizini mjesta na kojem je rođena majka Tereza.


»Mnogi moji prijatelji će doći«, rekla je Stefanija Veselovska, 25-ogodišnja pravoslavka.


»Želim ga zaista vidjeti«, rekao je Abedin Arajdini, 26-ogodšnji Albanac koji se domogao karte. Papa inspirira zbog načina na koji govori o siromaštvu, kaže taj nezaposleni inženjer iz Skoplja.


U svojoj poruci uoči posjeta, Franjo je pozdravio vjersku, kulturnu i etničku mješavinu u Sjevernoj Makedoniji kamo dolazi, kako je rekao, »posijati sjeme« bratstva.


»Posebna ljepota vaše zemlje zaista je vezana uz raznolikost kultura i pripadanje različitim etničkim i vjerskim zajednicama koje u njoj žive«, kazao je.


»Suživot nije uvijek jednostavan, to znamo.. Ali najljepši mozaici su oni koji su najbogatiji bojama«, dodao je papa Franjo.


Premijer Zoran Zaev ocjenjuje Papin posjet posebno simboličnim u rodnom gradu majke Tereze, simbolu pomirbe i solidarnosti.


Uoči mise Papa će se sastati s političkim i vjerskim vođama u zemlji. Posjetit će i spomen mjesto podignuto u čast majci Terezi koja je napustila svoje rodno Skoplje krajem 20-tih godina prošlog stoljeća te provela većinu života u Indiji pomažući siromašnima. Proglašena je svetom 2016.