Priznato i drugo čudo

Papa Ivan Pavao II svetac do kraja godine

Šarlota Brnčić

U ovjerenoj izreci kardinala i biskupa stoji kako se izliječenje smatra neobjašnjivim te da je do njega došlo zagovorom Ivana Pavla II. Nakon što potpiše dekret, Papa Franjo objaviti će datum kanonizacije, no upućeni u slučaj gotovo su sigurni kako će to već biti do kraja ove godine



VATIKAN Na plenarnoj sjednici kardinala i biskupa Kongregacije za kauze svetaca danas je odobreno drugo čudo koje se pripisuje Papi Ivanu Pavlu II što znači da bi do kraja godine mogao biti proglašen svecem, a očekuje se da bi se ceremonija kanonizacije mogla održati u prosincu.


U ovjerenoj izreci kardinala i biskupa stoji kako se izliječenje smatra neobjašnjivim te da je do njega došlo zagovorom Ivana Pavla II. Nakon što potpiše dekret, Papa Franjo objaviti će datum kanonizacije, no upućeni u slučaj gotovo su sigurni kako će to već biti do kraja ove godine.


Odluka Kongregacije bila je posljednja potvrda na koju se čekalo, nakon što su prethodno, koncem travnja, komisija teologa i liječnički konzilij već potvrdili da se radi o čudesnom izliječenju do kojeg je došlo upravo zbog »intervencije« Ivana Pavla II. Zbilo se to 1. svibnja 2011. godine, navečer nakon proglašenja blaženim Ivana Pavla II, a o kakvom se izliječenju radi za sada ostaje nepoznanicom s obzirom da je Crkva vrlo samozatajna po tim pitanjima.




Neslužbeno se jedino može saznati kako će, jednom kada bude javno objavljen tip izliječenja, »mnogi biti iskreno iznenađeni« priopćio je u travnju visoki vatikanski dužnosnik.


Tijekom sjednice su se članovi Kongregacije pozitivno izjasnili i po pitanju kanonizacije u prosincu, no naravno konačnu odluku donijeti će Papa Franjo od kojeg se očekuju i moguća iznenađenja. Oni koji ga dobro poznaju smatraju kako bi mogao istovremeno proglasiti svecima Papu Wojtylu i Giovannija XXIII.