Ekologija - borba našeg vremena

PRIJETNJA ČOVJEČANSTVU Prosvjednici protiv klimatskih promjena zalijepili se ispred londonske burze

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Na željezničkoj postaji Docklands Light Railway (DLR) u Canary Wharfu, petero prosvjednika iz skupine popelo se na vagone vlaka i nose natpis s porukom "Nastavljamo kao dosad = smrt". Jedna aktivistica zalijepila se za vagon.



LONDON – Aktivisti za okoliš, koji posljednjih dana prosvjeduju u Londonu upozoravajući na opasne klimatske promjene, zalijepili su se dlanovima jedan za drugoga načinivši u četvrtak lanac ispred londonske burze, dok se dio njih popeo na krov vlaka u poslovnom dijelu Londona, Canary Wharfu, zadnjeg dana prosvjeda kojim žele prisiliti Britance pa poduzmu akciju kako bi spriječili globalnu klimatsku kataklizmu.


Skupina Extinction Rebellion izazvala je masovne zastoje proteklih dana širom Londona, blokirajući Marble Arch, Oxford Circus i most Waterloo, razbila je vrata na ulazu u zgradu Shella te šokirala zastupnike polugolim prosvjedom u parlamentu.


Pred sjedištem londonske burze, šest prosvjednika odjevenih u crna odijela s crvenim kravatama blokiralo je pomična vrata na ulazu u zgradu. Drže natpise “Recite istinu” i “Novac ne možete pojesti”.




Na željezničkoj postaji Docklands Light Railway (DLR) u Canary Wharfu, petero prosvjednika iz skupine popelo se na vagone vlaka i nose natpis s porukom “Nastavljamo kao dosad = smrt”. Jedna aktivistica zalijepila se za vagon.


“Bizarno je da to moramo činiti kako bismo natjerali vlade da poslušaju znanstvenike”, rekla je Diana Warner, 60, koja se dlanovima zalijepila za vlak.


“Imam odraslu djecu pa mogu to činiti, stoga to činim za sve koji ne mogu”, rekla je Warner.


U proteklih 11 dana, skupina Extinction Rebellion uzrokovala je zastoje u najpoznatijim dijelovima Londona svojim prosvjedima za koje su aktivisti rekli da su najveće akcije građanskog neposluha u modernoj britanskoj povijesti.


Policija je rekla da je od početka glavnog prosvjeda uhićeno 1088 ljudi. Zadnji dan prosvjeda usmjeren je na međunarodni financijski sektor, kojemu je središte u Londonu.


“Extinction Rebellion fokusira se na financijsku industriju danas”, navode u izjavi. “Svrha je zahtijevati od financijske industrije da nam kaže istinu o klimatskoj industriji i o razornu utjecaju industrije na naš planet”.


Skupina se zauzima za nenasilni građanski neposluh kako bi prisilila vlade da smanje emisije ugljika i spriječe, kako kažu, globalnu klimatsku krizu koja će donijeti glad, poplave, šumske požare i društveni kolaps.


Skupina zahtijeva da vlada proglasi klimatsko i ekološko izvanredno stanje, smanji emisije stakleničkih plinova na nulu do 2015. i da osnuju skupštinu građana čiji bi članovi sudjelovali o rješavanju klimatskih promjena.


Emisije stakleničkih plinova u 2017. su ukupno bile 43 posto niže u usporedbi s 1990., i 2,6 posto niže nego 2016, prema vladinoj statistici.


Skupina je objavila da će u četvrtak završiti s prosvjedima i s blokadama na Trgu parlamenta i Marble Arch.


Najavili su da ni ubuduće neće mirovati jer je izravna akcija jedini način da skrenu pozornost javnosti na problem.