Rodna (ne)jednakost

Oxford ukida žensku stipendiju: “Diskriminira muškarce”. Žene ogorčene

P. N.

Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Stipendija engleskog Sveučilišta Oxford, Joanna Randall-MacIver, proglašena je diskriminatornom na osnovu Zakona o ravnopravnosti spolova



Stipendija Joanna Randall-MacIver osnovana je 1932. godine, a namijenjena je ženama koje studiraju umjetnost, glazbu ili literaturu. Stipendija je financirana od strane britanskog arheologa koji je diplomirao na Oxfordu, Davida Randalla-MacIvera. Britanski je arheolog osnovao zakladu koja financira stipendiju, u ime svoje žene Joanne, nakon njezine smrti, naglasivši da je namjenjena ženskim akademicima.


Dobitnica ove stipendije 1970. godine, profesorica Elizabeth Cullingford za britanski Telegraph izjavljuje: “Smatram da jedna ili dvije stvari namijenjene isključivo ženama, neće ugroziti strukturu na Oxfordu. Tamo je povijest na strani muškaraca – godinama žene nisu mogle niti pohađati Sveučilište.“, objašnjava Cullingford.


“Možda smo mi žene jednake u brojevima, ali imamo li jednaku moć? Čisto sumnjam. Ja sam prva žena na katedri  Odjela za engleski jezik na Sveučilištu u Texasu, koji postoji od 19. stoljeća.”, dodaje profesorica Cullingford. 




Još jedna bivša stipendistica, profesorica povijesti glazbe i kulture na Oxfordu, Alexandra Wilson, izjavljuje da joj je primitak stipendije promijenio akademsku karijeru.


“Kada sam se prijavljivala, bilo je uobičajeno da su na glazbenim odjelima samo muškarci. Situacija se poboljšala, ali ne do pune jednakosti. Mislim da je poprilično žalosna posljedica inače dobro osmišljenog zakona, da ovu priliku za žene treba ukinuti”, stoji u izjavi za Telegraph. 


Odvjetnica Catherine Casserley, jedna od stručnjaka u diskriminacijskom pravu, kaže da će institucije koje imaju stipendije isključivo za žene, sada morati dobro promisliti.


“Ono što će sveučilišta morati napraviti, jest dobro provjeriti svoje stipendije i vidjeti mogu li ih, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti, ponuditi samo jednom spolu i provjeriti primjenjuju li se na njih iznimke ili odredbe pozitivnih mjera.”, prenosi Telegraph.


Glasnogovornik Sveučilišta Oxford kaže da je svjestan nedostatka žena u akademskim ulogama i da će raditi na zaustavljanju nejednake zastupljenosti.


“Kao posljedica Zakona o ravnopravnosti, Sveučilište je moralo promijeniti uvjete brojnih povijesnih zaklada, tako da više nisu određene samo za jedan spol. Imamo nekoliko inicijativa koje promiču jednakost, uključujući jačanje procesa za zapošljavanje i profesionalni napredak za žene u akademskim krugovima.”, stoji u objašnjenju.