Južna Koreja

Nađen brod s blagom potopljen 1905. godine: U njemu je zlato vrijedno nevjerojatnih 100 milijardi funti?

Hina

Ilustracija Pixabay.com

Ilustracija Pixabay.com

Veliki dio ruske carske flote bio je potopljen u bitci kod Tsushime, a Dimitrij Donskoj, koji je nosio oko 200 tona zlatnih poluga i novčiće, potopljen je 29. svibnja 1905, kada je plovio prema Vladivostoku



Ruski vojni brod, potopljen prije 113 godina, otkriven je blizu obale Južne Koreje, a istraživači vjeruju da se na njemu nalazi zlato vrijedno više od 100 milijardi funti.


Oklopljeni krstaš ruske Carske mornarice Dimitrij Donskoj potopljen je u bici s Japancima u svibnju 1905. godine, a olupina je nađena samo kilometar od obala južnokorejskog otoka Ulleungdoa, na dubini od oko 500 metara.


Brod su našli istraživači iz Južne Koreje, Velike Britanije i Kanade, a pomoću male podmornice snimile su palubne topove i sidra, dok je na krmi još čitljiv naziv broda. Dimitrij Donskoj, krstarica od šest tisuća tona nosivosti, porinuta je 1883. u Sankt Peterburgu, a pokretale su je kotlovi na ugljen, ali i tri jarbola sa jedriljem.




Veliki dio ruske carske flote bio je potopljen u bitci kod Tsushime, a Dimitrij Donskoj, koji je nosio oko 200 tona zlatnih poluga i novčiće, potopljen je 29. svibnja 1905, kada je plovio prema Vladivostoku. Pritom je poginulo 60 od 591 člana posade.


Kompanija Shinil namjerava brod izvaditi u listopadu, a već je izvijestila da će polovica svega nađenog biti vraćena ruskoj vladi.