Razmjena studenata

Europska komisija: Studije su potvrdile, Erasmus+ omogućuje lakše pronalaženje prvog posla

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



BRUXELLES  Studenti koji su sudjelovali u programu razmjene studenata Erasmus+ lakše pronalaze prvi posao i kod većine jača osjećaj pripadnosti Europskoj uniji, pokazuju rezultati dviju neovisnih studija koje je u ponedjeljak objavila Europska komisija.


Više od 70 posto studenata koji su sudjelovali u programu navelo je da im je nakon boravka u inozemstvu jasnije što žele raditi u budućnosti.


Njihova inozemna iskustva omogućuju im i promjenu smjera studija kako bi on bolje odgovarao njihovim ambicijama, pokazala je studija o učinku na visoko obrazovanje.




Prema istraživanju, 80 posto tih bivših studenata zaposlilo u roku od tri mjeseca od diplome, a 72 posto je navelo da im je iskustvo u inozemstvu pomoglo da dobiju prvi posao.


Devet od deset bivših studenata koji su sudjelovali u Erasmusu+ navelo je da u svakodnevnom radu koriste vještine i iskustva stečena u inozemstvu.


Više od 90 posto njih poboljšalo je i sposobnost rada i suradnje s ljudima iz različitih kultura te smatraju da imaju europski identitet.


Najveći su učinak programa osjetili studenti koji nisu bili veliki zagovornici EU-a prije razmjene i studenti koji su boravili u zemlji koja je kulturno znatno različita od njihove.


Od svih studenata koji su sudjelovali u programu Erasmus+, studenti iz istočne Europe u najvećoj se mjeri identificiraju s EU-om.


Rezultati tih studija pokazuju da većina sveučilišta uključenih u program Erasmus+ bolje pripremljena za digitalnu transformaciju. Upotreba novih tehnologija i inovativnih metoda poučavanja i učenja pomaže jačanju međunarodne suradnje i inovacijskih kapaciteta sveučilišta.


U prvoj studiji analizirano je gotovo 77 000 odgovora, među ostalim od približno 47.000 studenata koji sudjeluju u programu Erasmus+, 12.000 diplomiranih studenata i 10.000 članova osoblja s iskustvom sudjelovanja u programu Erasmus+.


Rezultati druge studije temelje se na odgovorima 258 strateških partnerstava i udruženja znanja u okviru programa Erasmus+ (odnosno 504 organizacije) kojima su u razdoblju 2014.–2016. dodijeljena financijska sredstva te 26 detaljnih studija slučaja.


»Impresivno je vidjeti kako program Erasmus+ mladima omogućuje napredak na modernom tržištu rada i u sve raznolikijem društvu. Veseli me da se diplomirani studenti koji su sudjelovali u programu Erasmus+ osjećaju spremniji za nove izazove, imaju bolje mogućnosti za razvoj karijere te su svjesniji koristi koje im EU donosi u svakodnevnom životu.


Istovremeno, sveučilišta koja sudjeluju u programu Erasmus+ nemaju samo izraženiju međunarodnu dimenziju, nego su i u boljem položaju da odgovore na potrebe poslovnog svijeta«, izjavio je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.


Rezultati studije objavljeni su u tjednu u kojem se održavaju izbori za Europski parlamenta, na kojima se predviđa da bi euroskeptične stranke mogle ostvariti dosad nezabilježene rezultate.