Strašna nesreća

Deseci ozlijeđenih u požaru migrantskog centra u Velikoj Kladuši, ljudi iskakali kroz prozor

Hina

Foto Screenshot YouTube Klix.ba

Foto Screenshot YouTube Klix.ba



SARAJEVO Tridesetak osoba ozljeđeno je u požaru koji je u subotu ujutro izbio u centru za prihvat ilegalnih migranata u Velikoj Kladuši u sjeverozapadnoj Bosni, potvrdio je glasnogovornik policije Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić.


Vatra je izbila u krugu nekadašnje tvronice »Miral« u Velikoj Kladuši gdje je prošle godine uspostavljen centar za privremeni smještaj migranata a uzroci požara se utvrđuju.


»Još je rano kazati što je prouzročilo požar«, izjavio je policijski glasnogovornik.




Šiljdedić je kazao kako je u Dom zdravlja u Kladuši te u bolnicu u Bihaću primljeno najmanje 29 osoba koje su bile u tom prihvatilištu.


Svjedoci su izjavili kako su vidjeli da migranti u panici skaču kroz prozore u pokušaju da umaknu vatri.


– Nekima se pomoć ukazuje u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, dok su neki upućeni u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, kazao je za Klix.ba glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona.


Prema neslužbenim informacijama požar je uzrokovan ljudskom nepažnjom, no, dodaje Klix, točan uzrok bit će poznat nakon očevida koji će nastupiti kada požar bude ugašen.


Na videu koji je objavio Klix vidi se kako migranti iskaču kroz prozor kako ne bi izgorjeli.


Lokalni su mediji objavili snimke nekadašnje tvorničke hale pretvorene u prihvatilište koja je obavijena gustim dimom.


U BiH je od početka ove godine ušlo više od šest tisuća ilegalnih migranata a najveći broj onih koji stignu u tu zemlju u nastojanju da se domognu Hrvatske privremeni smještaj traže upravo u Velikoj Kladuši i Bihaću.


Lokalne vlasti već mjesecima upozoravaju kako se više ne mogu nositi s navalom migranata i traže veću pomoć državnih vlasti i međunarodne zajednice kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na cijelu zemlju.