Ulica žrtava fašizma

Zasad ništa od postavljanja poluukopanih spremnika na Školjiću, stanari ih ne žele na zelenoj površini

Ljiljana Hlača

Kako alternativna lokacija u mjesnom odboru Školjić - Stari grad nije pronađena, Grad Rijeka je trajno odustao od postavljanja spremnika na tom lokalitetu



RIJEKA Stanari Ulice žrtava fašizma 6 stopirali su postavljanje, odnosno ugradnju poluukopanih spremnika za otpad na zelenoj površini između ove ulice i Ulice Alda Colonella (MO Školjić – Stari grad), saznajemo u KD-u Čistoća. U tome su uspjeli iako je odabrana lokacija javna.


Projekt je najavljen prije mjesec dana, a kako se ništa nije događalo, interesiralo nas je što je s tim.– Stanari ove ulice nisu bili suglasni s ovim projektom, iako je prethodni saziv Vijeća MO Školjić – Stari grad dao zeleno svijetlo za ugradnju, saznajemo u tom komunalnom poduzeću.

– Kako alternativna lokacija u navedenom mjesnom odboru nije pronađena, Grad Rijeka je trajno odustao od postave na predmetnom lokalitetu, a spremnici će sukladno istome biti postavljeni na drugom lokalitetu koji će biti naknadno definiran, dalje saznajemo.


Riječ je o iznimci i do sada se građani nisu žalili na ovakve projekte, već suprotno, traže da se takvi spremnici ugrade u njihovoj blizini. Primjer tomu je novogradnja na Trsatu čiji stanari su tražili da se na samom ulazu ugradi takav sustav odlaganja.




– Poluukopani spremnici imaju veću zapreminu, rjeđe se prazne, znači nema buke, a doprinose i ljepšem izgledu grada. Nadalje, nema neugodnih mirisa tijekom ljeta, otpad se ne raznosi, nema nereda, prevrtanja posuda i slično – naveli su prednosti ovakvog sustava u KD-u Čistoći.


Trenutno spomenute ulice imaju klasične kontejnere koji se nalaze baš na prometnici, uz Ulicu Alda Colonella. To ponekad otežava prometovanje vozilima na tom dijelu (cesta je uska!), dostavu i slično. Vrlo često ove »baje« su pretrpane smećem te ga ima i oko njih.


Pa ako se uzme cijela »atmosfera« uz market Tommy (konzumiranje pića na javnoj površini, zapuštenost u smislu održavanja i redovitog čišćenja, a što nije u nadležnosti gradskih službi jer su lokacije privatne i slično ) – cijeli taj dio Školjića poprima izgled vrlo zapuštenog kvarta.