Deveto izdanje

Za Dan državnosti u Rijeci mimohod za sve hrvatske branitelje

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Devetu godinu u kontinuitetu, mimohod organiziraju Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Zajednica udruga Domovinskog rata PGŽ-a i Klub navijača Armada Rijeka



RIJEKA – Tradicionalno, devetu godinu u kontinuitetu, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Zajednica udruga Domovinskog rata PGŽ-a i Klub navijača Armada Rijeka organiziraju mimohod u povodu Dana državnosti. Kako su najavili organizatori, želja im je posvijestiti ulogu branitelja u obrani domovine i ukazati na odgovornost pojedinca u današnjem društvu gdje se od svakoga očekuje doprinos kako bi izgradili bolje društvo za svakog čovjeka.


Važan datum


– I ove godine, 25. lipnja, želimo na dostojanstven i miran način obilježiti Dan državnosti, pokazati ljubav prema domovini i odati počast svim hrvatskim braniteljima koji su na bilo koji način sudjelovali u obrani domovine i koji su dali najveći doprinos našoj slobodi.


Njihovu ostavštinu ne želimo zaboraviti, želimo je na ispravan način vrednovati i želimo učiniti ono što možemo, a to je barem na važne datume posvijestiti sebi da sloboda koju su nam branitelji omogućili treba biti na ispravan način vrednovana, kazao je vjeroučitelj u Sušačkoj gimnaziji i voditelj katoličkih skauta Marin Miletić, pozvavši sve građane da sudjeluju u mimohodu sa zastavama i djecom, da pokažu da im je stalo i da nisu zaboravili ulogu branitelja u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske.




Predsjednik zajednica udruga Domovinskog rata PGŽ-a Damir Uskok apelirao je na građane da izvjese hrvatske zastave, da dođu u povorku koja ima već uhodanu i ustaljenu rutu – Vukovarska ulica, Ciottina, Korzo, pa do Mosta hrvatskih branitelja.


– Za vrijeme, kao ni prije, niti poslije povorke neće biti nikakvih političkih govora, tu smo da odamo počast svima. Možda ove godine zadnji put na ovaj datum, jer želimo da u povorci budu djeca koja za koju smo se borili, a škola je završila i djeca su na ljetovanju, kazao je Uskok.


Poziv braniteljima


U ime Udruge udovice Domovinskog rata Irena Kaćić u povorku je pozvala sve udruge proizašle iz Domovinskog rata, sve civilne uduge, a pogotovo mlade koji će, kazala je, nastaviti ovu tradiciju.


– Pozivamo sve branitelje sa svojim obiteljima da nam se pridruže u povorci, ali i političare, apelirala je Kačić.


Mateo Deak je u ime Armade izrazio zadovoljstvo da mogu sudjelovati u mimohodu i što se on uopće i organizira u Rijeci, kazavši da se Armada svake godine trudi sakupiti što više mladih članova da ne zaborave našu povijest.


Ove godine, sveta misa služit će se odmah nakon povorke u 14 sati u crkvi sv. Križa na Srdočima, nakon čega slijedi okrepa i druženje uz prigodan program.


Polaganje vijenaca u povodu Dana državnosti


Povodom obilježavanja Dana državnosti izaslanstvo Grada Rijeke položit će vijence u utorak, 25. lipnja 2019. godine u Aleji poginulih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova, zatim na Središnji križ Centralnog gradskog groblja Drenova te na Most hrvatskih branitelja Domovinskog rata i spomenik poginulim braniteljima na groblju Trsat.