Dječji vrtić Rijeka

Vrtići i jaslice upisuju 3.300 predškolaca: prijave za upis počinju 6. svibnja

Ingrid Šestan Kučić

Od 6. do 10. svibnja primaju se prijave roditelja dosadašnjih korisnika, a od 20. do 24. svibnja prijave za djecu koja dosad nisu bila u vrtiću 



RIJEKA » Dječji vrtić Rijeka od 6. svibnja započinje provoditi postupak prijava za upis predškolaca u narednu pedagošku godinu, a po prvi put ove godine prijave za upis provode se u dva termina. Naime, od 6. do 10. svibnja zahtjeve za nastavak korištenja usluga centrima predškolskog odgoja podnosit će roditelji dosadašnjih korisnika, dok će se od 20. do 24. svibnja provoditi prijave za nove korisnike. 


   Razlog provođenja upisa u dva termina u Dječjem vrtiću Rijeka objašnjavaju željom da dosadašnjim korisnicima olakšaju prelazak u narednu pedagošku godinu kako bi zadržali kontinuitet predškolskog obrazovanja. U praksi će to značiti da je svim roditeljima čija su djeca ovu pedagošku godinu pohađala vrtić zajamčeno upisno mjesto u narednoj pedagoškoj godini, bez obzira na to jesu li se u međuvremenu promijenili njihovi životni uvjeti koji im nose bodove na listi prvenstva, a tek nakon upisa dosadašnjih korisnika znat će se koliko će upisnih mjesta ostati za roditelje koji prvi put upisuju dijete u vrtić. 



 Uz upis u redovit cjelodnevni program roditeljima riječkih predškolaca nudi se i mogućnost upisa u programe obogaćene specifičnim sadržajima, a po prvi put ove godine Dječji vrtić Rijeka u natječaju za upis definirao da se u takve programe mogu upisati djeca starija od četiri godine. Cijene specifičnih programa kreću se od 250 do 300 kuna mjesečno, a riječ je o sportskim programima koji se provode u podcentrima Zamet, Krnjevo, Galeb, Drenova i Srdoči, dok se program obogaćen katoličkim vjerskim odgojem provodi se u podcentrima Potok, Delfin, Rastočine i Gardelin, a u podcentru Bulevard nastavit će se provoditi program obogaćen elementima waldorfske pedagogije. U podcentru Turnić provodi se program ranog učenja engleskoga jezika s elementima informatičke pismenosti, a u podcentrima Krijesnica, Kvarner, Vežica i Potok program ranog učenja engleskoga jezika. Program ranog učenja talijanskoga jezika provodi se u podcentrima Podmurvice, Morčić i Pehlin, a cjelodnevni jaslički program za djecu od navršenih šest mjeseci provodi se u podcentrima Krijesnica i Turnić, dok se cjelodnevni smjenski jaslički i vrtićki program provodi u podcentru Potok. Redoviti program na talijanskom jeziku obogaćen elementima nacionalne kulture provodi se u podcentrima Mirta, Gardelin, Zvonimir Cviić, Topolino, Belveder i Gabbiano, dok se u podcentru Mirta ujedno provodi i jaslički program na talijanskom jeziku. Program za djecu s teškoćama u razvoju provodi se u podcentrima Krnjevo, Maestral i Veseljko.





  


Potrebni dokumenti


Ukupan kapacitet Dječjeg vrtića Rijeka je 3.300 upisnih mjesta, a lista reda prvenstva bit će objavljena 10. lipnja, dok će se konačni rezultati upisa objaviti 21. lipnja. Postupak prijava za podcentre Potok, Rastočine, Dranova i Mlaka, obavljat će se u Centru predškolskog odgoja Potok, dok se u CPO Kvarner primaju prijave za podcentre Vežica, Galeb, Morčić, Đurđice, Pčelice, Bulevard i Veseljko. U CPO Turnić zaprimaju se prijave za podcentre Turnić, Krnjevo, Podmurvice, Zvonimir Cviić, Pehlin i Topolino, a za podcentre Maestral, Delfin, Belveder, Gabbiano, Vidrice i Kvarner u CPO Maestral, dok će se u CPO Zamet primati prijave za podcentre Zamet, Oblačić, Krijesnica, Mirta, Gardelin i Srdoči. 


   Bez obzira na to upisuju li roditelji prvi put dijete u vrtić ili ga nastavljaju koristiti uvjerenje o prebivalištu, nužno za upis, nabavljat će sama predškolska ustanova. Osim ispunjenog obrasca prijave, za prijavu djeteta roditelji su dužni dostaviti potpisani ugovor s popratnom dokumentacijom koja uključuje predočenje prosjeka plaće za posljednja tri mjeseca, presliku izvoda iz matične knjige rođenih za novoupisanu djecu, presliku rješenja o skrbništvu, presliku presude o razvodu braka, presliku izvoda iz matične knjige rođenih za samohrane roditelje koji nisu bili u bračnoj zajednici ne starije od šest mjeseci, liječničko uvjerenje za djecu koja se upisuju prvi put, liječničko uvjerenje za djecu s teškoćama u razvoju i presliku rješenja za ostvarivanje prava prednosti pri upisu djeteta. 


  Predujam u rujnu


Za djecu s prebivalištem na području drugih jedinica lokalne samouprave treba predočiti suglasnost o sufinanciranju, dok roditelji koji žele djecu upisati u smjenski vrtić moraju predočiti potvrdu o svom smjenskom radu. Za potvrdu upisa djeteta između 1. i 10. rujna bit će potrebno uplatiti beskamatni predujam u visini iznosa sudjelovanja roditelja.    Prednost prilikom upisa u vrtić imaju djeca s prebivalištem u Rijeci, djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskoga rata te neke druge kategorije.