Priče za laku noć

Veliki humanitarni koncert za prvi jubilej udruge Portić

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA – Tete i barbe pričalice već punih 10 godina olakšavaju bolničke dane malim pacijentima u Dječjoj bolnici kantrida KBC-a Rijeka, a povom desetog rođendana Udruga »Portić« koja provodi projekt »Pripovjedač/ica priča za laku noć« najavljeno je da će se održati veliki humanitarni koncert, ali i nova edukacija volontera. Navodeći kako educirani volonteri svake večeri svojim pričama uljepšavaju i olakšavaju djeci boravak u bolnici, voditeljica programa Maja Opašić pozvala je sve starije od 16 godina da se uključe u novi ciklus edukacije.


– Program nije podrška samo djeci, nego i roditeljima, a za provedbu programa potrebno nam je puno volontera, jer program se provodi svaku večer na klinikama za pedijatriju, dječju kirurgiju te Zavodu za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu. Novi ciklus edukacije provodit će se 9., 10. i 11. listopada, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavajući prijavnicu na mrežnim stranicama »Portića«, kazala je Opašić.


Ujedno je najavila izložu »I ti možeš uljepšati nečije snove!« koja će se otvoriti 4. listopada te će prikazati dosadašnji rad Udruge, a istoimeni humanitarni koncert održat će se 24. listopada u Centru Zamet s početkom u 19 sati. Koncert će okupiti veliki broj izvođača, a prihodom od koncerta nabavit će se oprema kojom će se poboljšati standard liječenja djece na onkologiji i hematologiji Dječje bolnice Kantrida. Za 10. rođendan »Portića« pjevat će: Antonela Doko, Boris Štok, Damir Kedžo, Denis&Denis, En Face, Iva Gortan, Jonathan, Klapa Kastav, Klapa Luka, Koktelsi, Marko Tolja, Mateo Pilat, Mauro Staraj & LaBanda, Mia Dimšić, Mia Negovetić, Neno Belan & Fiumens, Opća Opasnost, The Frajle, The Siids, Whiteheads te Olja ‘ZZ band kao prateći bend.




Tete i barbe pričalice od samih početaka, dodale su Karla Mušković i Vedrana Fržop, podržavaju Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a u pripremi projekta sudjelovala je v.d. predstojnice Klinike za pedijatriju Jelena Roganović koja je podsjetila da je idejni začetnik projekta bila Ksenija Vičić. Usporedivši projekt s vlakom u koji se ukrcava sve više bolničkih odjela, Roganović je kazala da se pažljivim odabirom priča u kojima uvijek hrabri junaci pobjeđuju opasnosti djeci šalje ohrabrujuća poruka, dok je Igor Prpić sa Zavoda za neurologiju kao važan aspekt projekta istaknuo i pomoć roditeljima koji znaju da je dijete dok je s tetom ili barbom pričalicom zbrinuto. U projektu participira i Učiteljski fakultet, jer kako je kazala dekanica Lidija Vujičić, daje podršku i radi na promociji, ali i Gradske knjižnica Rijeka čiji je ravnatelj Niko Cvjetković kao posebnu vrijednost teta i barba pričalica izdvojio volontiranje koje je u Hrvatskoj još uvijek egzotična pojava. Vrijednosti programskog djelovanja Portića prepoznate su i u Zagrebu, Splitu, Puli te Čakovcu, a do sada je više od tisuću volontera pridonijelo uspješnoj provedbi programa koji godišnje obuhvati 900 hospitalizirane djece.