Izazovi etike

Vapaj akademika Silobrčića: ‘Kako da se riješimo dokazanih plagijatora uz ovakve suce?’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA Hrvatska je na samom europskom dnu po pitanju korumpiranosti i moramo se promijeniti, jer inače ćemo biti prazna zemlja. Jedan od glavnih razloga iseljavanja upravo je osjećaj korumpiranosti hrvatskog društva – poruka je koju je na tematskoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije pri hrvatskom Saboru iznio državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić.


Domaćin sjednici, čija je tema bila »Etički izazovi u znanosti i obrazovanju«, bilo je Sveučilište u Rijeci, a navodeći kako je sjednica iz Zagreba premještena u Rijeku iz dva razloga, predsjednik Nacionalnog vijeća Željko Jovanović pojasnio je da je riječko sveučilište predvodnik među sveučilištima po isticanju etičkih kodeksa i vrednovanju rada, dok je drugi razlog činjenica što Grad Rijeka u osnovnim školama provodi građanski odgoj čime stvara aktivne, a ne pasivne građane.


Dodajući kako je u posljednjih 10 godina broj učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj pao za 15 posto, Antičić je napomenuo da se radi o odlascima cijelih obitelji koje ne vide budućnost u Hrvatskoj, jer je sustav fundamentalno korumpiran.




– To se mora popraviti brojnim mjerama, među kojima je i novi prijedlog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji će unijeti jasne kriterije izvrsnosti za čelne pozicije, jasne kriterije za broj članaka i za napredovanje, kao i jasne kriterije stručnosti tijela koja se biraju. Ide se i prema internacionalizaciji kako bismo imali više doticaja s drugim zemljama. Puno veća pažnja pridaje se etici, a Ministarstvo dobiva više mjera za sankcioniranje.


Radi se i o većim mogućnostima nagrađivanja i sankcioniranja. Međutim, to nije lako, jer akademska se zajednica u prosjeku ne želi mijenjati, a to je katastrofa za zajednicu. Nadam se da ćemo ovaj put uspjeti, jer Hrvatska u protivnom neće imati budućnosti – istaknuo je Antičić.


Predsjednik Odbora za etiku u visokom obrazovanju i znanosti akademik Vlatko Silobrčić istaknuo je da je Hrvatskoj, konkretno u akademskoj zajednici, sustav otkrivanja korupcije načelno dobro postavljen, no ne postoji sankcioniranje.


– Zato se događa to da na vrlo visokim položajima u politici imamo dokazane plagijatore, a ne znam kako ćemo ih se riješiti uz postojeće sudove i suce – ustvrdio je akademik Silobrčić.