Rijeka 2020

UKLJUČI SE Rijeka 2020 EPK financira male ideje koje grad čine boljim mjestom za život. Prijavi se

Danijela Bauk

Foto EPK

Foto EPK

Projektima u sklopu Civilne inicijative građani su predlagali načine kako unaprijediti lokalnu zajednicu društveno-kulturnim i umjetničkim akcijama, dok se projekti u sklopu Zelenog vala brinu o načinima kako doprinijeti zelenijim i urednijim javnim prostorima.



Kad se male ruke slože, sve se može, odnosno kad se »male« ideje skupe, grad može postati bolje mjesto za život. Kako se uređenjem jestivog vrta, postavljanjem spomenika jednom naselju, organizacijom plesnjaka ili nordijskog hodanja može dati doprinos boljem životu u Rijeci? Jednostavno! Okupiš ekipu i projekt prijaviš na akciju »Uključi se!« Rijeke 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Ideja koja stoji iza kampanje »Uključi se« jest omogućavanje svim građanima i građankama Rijeke da idejama i radom postanu dio EPK jer »jedino bliskom suradnjom svih uključenih partnera i samih građana možemo realizirati uspješan projekt, koji će dugoročno unaprijediti kulturu i kvalitetu života u Rijeci«.


Da, zvuči kao još jedan u nizu samo prividno sudioničkih projekata koji samo u dijelu ispune osnovnu ideju. Pa ipak, Civilne inicijative i Zeleni val imaju konkretne rezultate. Male, ali slatke. One koje možda na prvi pogled ni ne zamijetimo, a koji vrlo brzo postanu sastavni dio naše svakodnevice.




Prvi krug akcije uspješno je proveden krajem prošle godine – kroz programe Civilnih inicijativa i Zelenog vala stiglo je ukupno 80 prijava, nakon čega je Vijeće građana izabralo 11 projekta u sklopu Civilnih inicijativa i 11 projekata u sklopu Zelenog vala. Projektima u sklopu Civilne inicijative građani su predlagali načine kako unaprijediti lokalnu zajednicu društveno-kulturnim i umjetničkim akcijama, dok se projekti u sklopu Zelenog vala brinu o načinima kako doprinijeti zelenijim i urednijim javnim prostorima.


Inkluzivni projekti


A kakve su ideje pristigle? One koji na jednostavan način utječu na život u kvartovima. Primjerice, grupa naziva KPR 30:2 prijavila je projekt »Oživi Rijeku«, usmjeren učenju mjera kardiopulmonalne reanimacije jer u Hrvatskoj oko devet tisuća ljudi godišnje doživi srčani zastoj, a preživi samo 10 posto. Projekt bi obuhvatio 200 djelatnika u ustanovama u kulturi Grada Rijeke, radom u malim grupama.


»Ri urban inclusive walking 2020! Inkluzivna i održiva Rijeka« projekt je Društva za istraživanje i potporu. Projekt je održiv jer sudionici nordijskog hodanja dobivaju nordijske štapove na dar, kako bi mogli i dalje nastaviti urbano hodati, a skupina mladih s teškoćama koja prethodno savlada urbano hodanje, prenosi ovu vještinu na građane.



– Nordijski štapovi postaju simbol zdravog umrežavanja građana, urbani socijalni kapital se povećava, pa Grad dobiva održivu dimenziju, kažu u »Društvu za istraživanje i potporu«.


Čak tri projekta Civilnih inicijativa okrenuti su starijoj, umirovljeničkoj populaciji. Možda najvažniji jest »RIspekt – radionica za jačanje i reintegraciju marginaliziranih osoba treće životne dobi« koje se bave integracijom starijih građana s određenom vrstom poteškoća iz spektra logopedskog, psihološkog, fizioterapeutskog ili medicinskog polja djelovanja.



– Kreće se od pretpostavke da su neke starije osobe zbog poteškoće s kojom se nose marginalizirane iz društva zdravijih vršnjaka. Putem interaktivnih radionica one se reintegriraju u društvo i osnažuju za samostalan život i snalaženje u svakodnevnim situacijama.


Tu su i projekti »Ostvari san, skuhaj si!« Matice umirovljenika grada Rijeke i »Riječke plesne večeri za umirovljenike i starije osobe 2019« Građanske inicijative.



– Riječke plesne večeri za umirovljenike i starije osobe druženja su uz glazbu dua Aledory i repertoar prilagođen starijima. Glazba i ples su nama umirovljenicima terapije, mnogima od nas preminuli su već životni partneri, a na takvim večerima zaboravljamo na samoću, napuštenost i male penzije, poručuju.



»Ostvari san, skuhaj si!« za cilj ima osposobljavanje starijih osoba koje žive same i ne znaju kuhati, na samostalnu pripremu raznovrsnih i zdravih obroka unutar vlastitog budžeta.


– Tečaji kuhanja za umirovljenike promoviraju pripremu tradicionalnih i skromnih pučkih jela. Stariji koji žive sami pohađaju tečaj kuhanja obroka po mjeri samca, uz program obogaćen s dva susreta na temu nutricionizma i planiranja povoljnije kupovine, te upoznavanje riječkih tržnica. Neformalnu edukaciju provode volonteri, umirovljeni kuhari i ugostitelji članovi MUGR, kažu iz Matice umirovljenika grada Rijeke.



Knjiga i glazba


»Čitajmo zajedno ispod krošnje stabala« ideja je Grupe građana Mlaka.


– Želimo povezati učenike i djelatnike naše škole sa susjednom školom – OŠ Gelsi, susjednim vrtićem – DV Podmurvice i MO Mlaka te svim zainteresiranim građanima Rijeke. Postavit ćemo sjenicu u novootvoreni školski vrt, urediti kutak za čitanje u učionici na otvorenom tako što ćemo postaviti klupu u obliku knjige i malu drvenu kućicu na stalku u kojoj ćemo ostavljati knjige za bookcrossing, odnosno ostavljanje knjiga na javnim mjestima, da bi je netko drugi uzeo, pročitao i proslijedio dalje. Čitatelj može svoju knjigu ostaviti i time obogatiti ponudu i motivirati lokalnu zajednicu na čitanje, kažu.



»Revija Zelenog filma« Tranzicijske inicijative Rijeka predložila je program prikazivanja dokumentarnih filmova tematski vezanih uz ekologiju i tranziciju koja obuhvaća društvene inicijative diljem svijeta koje se samoorganiziraju i osmišljavaju poduhvate u zajednici kako bi svi živjeli zdravije i kvalitetnije bez uništavanja.


– Nakon svake projekcije će se na temu filma održati pripadajuća radionica. Projekcije će se održavati u RiHubu, Permakulturnom školskom vrtu O.Š. Gornja Vežica, Školskom vrtu Osnovne Waldorfske škole, Astronomskom centru i sl.


Projekt »Trg Svete Barbare djeci« Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić želi urediti i oživjeti prostor trga u samom središtu grada. Članovi i volonteri Udruge planiraju na trgu postaviti ormariće za knjige, s naglaskom na slikovnice i knjige za djecu. Kroz izbor dječje literature nastojalo bi se promovirati hrvatske te posebno riječke pisce i ilustratore.



U svrhu češćeg korištenja prostora Titovog mosta na Rječini, koji je ujedno i trg između Sušaka i Rijeke, Klub Sušačana prijavio je projekt »Promenadni koncert na Titovom mostu« koji bi se održavao jednu subotu u mjesecu, a gostovale bi limene glazbe s područja grada i okolice.


Projekt i istoimena inicijativa »Ritam podzemlja« kroz seriju glazbenih radionica tima Skloništa, susjedima i sugrađanima predstavila bi dio underground scene Rijeke, koja se okuplja u prenamijenjenom skloništu nebodera na Kozali.



Projekt »Betonirana sjećanja, prva skulptura u Novom naselju Škurinje« Udruge za urbanu regeneraciju Kuraž za cilj ima postavljenje skulpture na malom džepu terena ispred zgrade u Negrijevoj ulici, posljednje zgrade na rubu naselja. Autor spomenika je Dražen Vitolović, a spomenik će biti predstavljen 20. lipnja u sklopu Dana Škurinja.


Jestivi parkovi


I u sklopu Zelenog vala na adresu Rijeke 2020 stigle su zanimljive ideje. Urbani separe prijavio je »Primorski park u srcu grada« koji za cilj ima ozeleniti, urediti i za javnost otvoriti jednu od rijetkih zelenih površina u Starome gradu, na prostoru iza robne kuće Korzo, a u blizini Primorske konobe.



Inicijativa Kvart za 5 osmislila je »Tematski park Ginko« kojim je planirana izrada i postava ptičjih kućica po stablima čime bi se stvorio tematski park koji bi privukao ljude. Organizirale bi se dječje radionice pod stručnim mentorstvom, suradnja s nižim razredima osnovne škole Nikola Tesla i djecom iz kvarta, a zelene površine bi se očistile volonterskom akcijom susjeda. Park je nazvan po zaštićenom raskošnom stablu koje u njemu raste.



Ista inicijativa predložila je i »Džepni park Lješnjak« koji se odnosi se na dugogodišnje zapuštenu zelenu gradsku površinu u povijesnoj jezgri Starog grada. Površina je trenutno u funkciji privremenog spremišta dijela srednjovjekovnih gradskih zidina i divljeg deponija krupnog i sitnog otpada. Potpuno je nedostupna jer je u većem dijelu ograđena metalnim panelima.



– Želimo da spomenuti prostor zaživi kao mali urbani park. Stanovnici kvarta su ga spremni očistiti, sudjelovati u ozelenjavanju, čuvati i koristiti. Uz spomenuti volonterski angažman, predviđena je nabava i postava drvenih klupa, koševa za smeće, kupnja sadnica i angažiranje tvrtke za hortikulturno uređenje.


»Rijeka jestivi grad« Tranzicijske inicijative Rijeka na tragu je pokret jestivih gradova gdje su javne površine zasađene jestivim biljem koje je svima dostupno. Inicirano uvijek od stanovništva, daje osjećaj prehrambene sigurnosti, povezanosti s prirodom, jača osjećaj zajedništva, odgovornosti i suradnje među ljudima.



– Ovaj projekt je prvi mali korak u tom smjeru, a sastoji se od uređenja zapuštene parcele u ulici Giuseppe Duella. Namjeravamo je oplemeniti voćkama starih sorti i jestivim sadnicama po principima kreiranja jestive šume i izgraditi drvenu nadstrešnicu sa stolom i klupicama. Time bi bio osiguran prostor za okupljanje i druženje stanara ulice, posebice penzionera koji su već aktivni u svojoj zajednici.


Slična ideja krije se i iza projekta »Jestivi grad – uređenje platoa ispred bivše robne kuće Gornja Vežica« Grupe solidarne razmjene Rijeka – Istok.


– Projekt se sastoji od hortikulturnog uređenja platoa na Gornjoj Vežici s ciljem stvaranja mjesta susreta lokalnog stanovništva, zajedničke brige o platou i posađenim povrtnicama, voćkama, cvjetnim gredicama i ukrasnim biljem. Zadnjih par godina plato je mjesto na kojem se mjesečno organizira Eko tržnica u organizaciji GSR Rijeka – Istok gdje se od hrvatskih OPG-ova s ekološkim certikatom mogu kupiti domaći i kvalitetni proizvodi.



Zeleni otoci


»Zeleni gradski otoci« ideja je Društva prijatelja waldorfske pedagogije i usmjeren je kreiranju zelenih otoka na balkonima i na betonskim dvorištima gdje bi se uzgajalo povrtno i aromatično bilje. Aktivnosti projekta su edukacija učenika, roditelja i zainteresirane javnosti za urbano vrtlarenje.


Kristian Starčić, Goran Jovanić i Vlado Dubrović prijavili su projekt »Ozelenjivanje kvarta simbolom grada« koji predviđa ozelenjivanje i oplemenjivanje javnog prostora-zelene površine između zgrada u Mamićevoj.



– Prostor se nalazi ispod parka za djecu u kojem se nalaze sprave za igranje i stol za stolni tenis. Na navedenoj površini nekada su bila posađena stabla amula, no od njihovog propadanja, rušenja i uklanjanja do danas, površina nije obnovljena novim zelenilom. Projektom želimo zapuštenu javnu površinu ozeleniti i učiniti ugodnom za boravak svim generacijama ljudi koji onuda prolaze.


»Zeleni tok« grupe građana pod nazivom Drenovski roditelji ističe da je Drenova površinom jedan od najvećih kvartova u Rijeci i u susjedstvu nedostaje uređenih zelenih površina.


– To je naselje u kojem se broj stanovnika povećava, obzirom na izgradnju novih zgrada. Većinom je riječ o obiteljima s djecom. Projekt obuhvaća kružni tok koji se nalazi ispred ulaza u OŠ Fran Franković. Trenutno izgleda jako zapušteno, obzirom da je riječ o promjeru otprilike 20 metara i jedine biljke koje su posađene su magnolija i grm šipka.



»Senzorna mikrokompostana« Inicijative građana Škurinja nudi projekt eksperimentalnijeg oblika senzornog vrta sastavljen od Kompostirajućeg vrta, visoke gredice i senzorne stazice za djecu, a u u prostorima između zgrada u Ulici Škurinjskih žrtava i Save Jugo Bujkove.


– Riječ je o konceptu koji u jedinstven prostor spaja koncept kompostiranja, urbanog vrtlarenja i senzorne terapije. Svrha konstrukcije je da kompost nastaje u vanjskom ambijentu neposredno uz zemlju koja koristi za uzgoj plodova u vrtu na povišenim gredicama, a senzorne staze da budu uz biljke prostor osjeta jer dječji razvoj ovisi o senzacijama dobivenima kroz doticaj nogu s različitim materijalima. Tako uređen i funkciji priveden prostor postaje tako točka edukacije, senzibiliziranja za pitanja održivog razvoja i mala društvene zona.



Grupa građana Sušačka akcija prijavila je čak dva projekta u čast Josipu Kulfaneku, legendi sušačko-riječkog pejzažnog vrtlarstva. Dio je to većeg projekta »U susret stogodišnjici Sušaka« koji je pokrenula Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci.