Dan starijih osoba

U ponedjeljak tribina u Vijećnici i štand na Korzu: Psihologinja i pravnica o problemima starijih osoba

Mirjana Grce

Mlade žene iz Udruge SOS  koje pomažu starijima – Lorena Zec i Mia Cvijetić  / Snimio Sergej DRECHSLER

Mlade žene iz Udruge SOS koje pomažu starijima – Lorena Zec i Mia Cvijetić / Snimio Sergej DRECHSLER

Pravnica Mia Cvijetić rekla je da će tribina  otvoriti pitanja koja imaju starije osobe koje žele potpisati takve ugovore ili su ih već potpisali, pa ih eventualno žele raskinuti. Tribina će ukazati i na zlouporabe tih ugovora



RIJEKA   Uoči Međunarodnog dana starijih osoba, u Rijeci je održano ili je pak najavljeno održavanje više skupova posvećenih starijim osobama.


Na Dan starijih osoba, 1. listopada, Udruga SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava u riječkoj Gradskoj vijećnici u 17 sati priređuje tribinu o aktualnoj temi »Ugovori o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju – nužno zlo?«. 


Istog će dana od 10 do 12 sati na Korzu, ispred stare pošte riječki SOS imati štand pod geslom »Informiraj se i zaštiti se!« kojim će starije građane informirati o uslugama koje su im dostupne u njihovom projektu »U(klju)čimo se!«, te dijeliti informativno-edukativnu brošuru o ugovorima o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju.




O tome su na današnjoj pressici  izvijestile predstavnice riječke Udruge SOS Lorena Zec, psihologinja i dopredsjednica Udruge i pravnica Mia Cvijetić.


– Govoreći o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju pokušali smo to pokrenuti na bolje, a željeli smo i lokalnu samoupravu i institucije države potaknuti da počnu više promišljati o problemima s kojima se susreću stariji građani, objasnila je Zec.


Pravnica Mia Cvijetić rekla je da će tribina  otvoriti pitanja koja imaju starije osobe koje žele potpisati takve ugovore ili su ih već potpisali, pa ih eventualno žele raskinuti. Tribina će ukazati i na zlouporabe tih ugovora.


– Ugovori nisu toliko dobro sastavljeni da se definira široki pojam što uzdržavanje obuhvaća, a tako se ostavlja prostor za zlouporabe. Starije osobe se javljaju i s pitanjem kako će primorati osobu s kojom su potpisali ugovor da ih uzdržava; da li mogu živjeti u svojoj nekretnini kad je već prešla u vlasništvo davatelja uzdržavanja; pitaju i o raskidu ugovora. U nekoliko slučajeva s pitanjima su se javljali i sami nasljednici primatelja uzdržavanja koji su na neki način bili oštećeni, spomenula je Cvijetić neka od pitanja o kojima će biti riječi i na tribini.


– Najvažniji je ovaj trenutak – zato uživajte u njemu, a naravno i planirajte. Učite, uvijek nešto radite, plešite, smijete se, volite…. To su vrlo sažete poruke što ih je, prethodno obrazložene, dr. Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a uputila starijim osobama – govoreći o temi »Kako ostati mentalno aktivan u starijoj životnoj dobi«, na skupu održanom u Vijećnici Grada Rijeke. 


Skup je održan u sklopu projekta »Rijeka – Zdravi grad« i bio je vrlo dobro posjećen, a organizirali su ga Grad Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a.


Na tradicionalnom prijemu u povodu Međunarodnog dana starijih osoba, u sjedištu PGŽ-a, danas su se, predvođeni predsjednikom Matice umirovljenika PGŽ Josipom Matkovićem, okupili predstavnici mnogih umirovljeničkih udruga – iz Lošinja, Vrbovskog, Punta, Jelenja, Lovrana, Bakra, Kastva i Viškova.


U ime županije umirovljenike su primili Marina Medarić, zamjenica župana, Dragica Marač, pročelnica za socijalnu politiku i mlade te Goran Petrc, pročelnik Ureda županije, a u razgovoru su istaknuti problemi pojedinih udruga te županijski planovi za sveukupnu bolju kvalitetu života umirovljenika.


Među potonjim je izdvojeno konačno otvaranje doma za starije osobe na Rabu te u nekim mjestima otvaranje dnevnih centara za starije, koji će biti mjesto druženja. S druge strane, među problemima je istaknuto teško financijsko stanje goranskih udruga umirovljenika.


PGŽ ove godine umirovljenicima daruje predstavu »Ocat i sin« koja će za njih igrati 1. listopada u 11 sati u Centru Gervais u Opatiji, a pod pokroviteljstvom PGŽ-a će se 5. listopada na igralištu NK Krk održati 14. županijski festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi.