SDP-ov europarlamentarac

Tonino Picula u Rijeci: ‘Što je Tajaniju sljedeće – možda revanšizam?’

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Klasična politika postala je inficirana tim radikalizmom,koji je sve donedavno bio izoliran kao šovinistički, ali je sve prisutniji, i to je velika opasnost za Europu upozorio je Picula



RIJEKA Europski parlamentarac SDP-a i kandidat te stranke za nove europske izbore Tonino Picula posjetio je Rijeku, gdje je na stranačkoj tribini govorio o europskim perspektivama Hrvatske, ali i najaktualnijim temema današnje EU.


– Nažalost, pokazalo se da na čelu Europskog parlamenta nemamo demokrata, nego čovjeka koji je pokazao ružno lice politike, koji se poslužio jezikom iredentizma i revizionizma, a ja se pitam što je sljedeća faza: možda politički revanšizam, upitao se Picula komentirajući ovotjedni slučaj Antonija Tajanija, koji je Istru i Dalmaciju proglasio talijanskom.


– Upravo na primjeru Tajanija najbolje se vidi opasnost od jačanja desnice u Europi. On je član EPP-a, kluba pučana desnog centra, no koji je u potrazi za boljim izbornim rezultatima počeo posezati za populistima i počeo se križati s radikalnom desnicom, koja je sad uspjela već čak doći i do političkog mainstreama. Klasična politika postala je inficirana tim radikalizmom,koji je sve donedavno bio izoliran kao šovinistički, ali je sve prisutniji, i to je velika opasnost za Europu upozorio je Picula.




Po njemu, dvojbeno je i da li su se neke zemlje na istoku Europke uopće trebale naći u okrilju demokratske Europe, s obzirom na pozicije koje sve češće zauzimaju u zadnje vrijeme, rekao je Picula, aludirajući na Mađarsku i “orbanizam”. S jedne strane, kaže on, razvijeniji sjever još se nosi s posljedicama ekonomske krize iz 2008. godine, kao i aktualne migrantske krize, a s druge strane su neke države za koje postoji opravdanje pitati se je li im uopće mjestu u zajednici europskih vrijednosti, jer ih ne žive, rekao je Picula.


Po njemu, Hrvatska nije dovoljno iskoristila prednosti članstva u EU: “Slabosti najviše proizlaze iz naše vlastite nepripremljenosti, ali šest godina članstva nije malo, i mogli smo iskoristiti više. Sve se to najbolje vidi po razini našeg korištenja kohezijskih fondova”, ocijenio je Picula.


Na pitanje tko bi u SDP-u trebao nositi listu za Europski parlement, odgovorio je: “To će odlučiti predsjednik stranke”.


Predsjednik SDP-a Rijeke Marko Filipović upozorava također na opasnost od jačanja desnice u EU, te ulogu socijaldemokracije u tom kontekstu:


– Europska socijaldemokracija se nalazi u ozbiljnoj krizi. Godine 2013. na vlasti u državama članicama bilo je 18 socijaldemokratskih stranaka, dok danas tek osam socijaldemokratskih opcija participira u vlasti. SDP ima zadatak jasno se suprotstaviti antieuropskim pokretima, ali uz jasnu ogradu da ne brani postojeću EU bezuvjetno. Podržavamo ideju ujedinjene i progresivne Europe, zagovarajući reforme u korist građana, smatra Filipović.