Test bure

Svečano otvorena novoizgrađena luka: Novi sjaj Carova, ponosa Kraljevice

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Luka Carovo s pet gatova dužine 282 metra i ukupne površine 1.102 četvorna metra ima 110 vezova s vanjske strane gata



KRALJEVICA – Bura je zapuhala u pravi čas – testirala je obnovljenu, otvorenu lučicu Carovo, i njene nove vezove. I prošli su test. Velik je to dan bio za Kraljevicu, moštvo je uzvanika i građana sudjelovalo u svečanosti otvaranja novouređene i proširene luke otvorene za javni promet Carovo u Kraljevici.


Projekt je to Primorsko-goranske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena vrijedan 8 milijuna kuna. Novoizgrađena luka Carovo obuhvaća pet armirano-betonskih gatova dužine 282 metra i ukupne površine 1.102 četvorna metra sa 110 vezova s vanjske strane i mogućnošću priveza manjih plovila s unutarnje strane gatova.


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je za projekt izgradnje komunalnih vezova u luci Carovo osiguralo 6,3 milijuna kuna, Primorsko-goranska županija milijun i 60 tisuća kuna, a Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena oko 700 tisuća kuna.




Luka Carovo sada ima pet armirano-betonskih gatova dugačkih ukupno 282 metra, ukupne površine 1.102 četvorna metra, te 110 vezova s vanjske strane i mogućnost priveza manjih plovila s unutarnje strane gatova. Dio luke projektiran je tako da se omogući pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.


Na svim pasarelama postavljena je LED rasvjeta na solarno napajanje, a projektom se, uz postojeće, osiguralo dodatnih, novih 50 vezova. Radove je izvela tvrtka BSK commerce.


Metafora grada


– Nisam znao da ćemo uspjeti ovakav projekt napraviti tako brzo, niti da će ovako dobro izgledati, kazao je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, kazavši da je na lučicu čekao 40 godina, otkako je tu učio plivati.


Danas je dan kada je lijepo biti gradonačelnik grada Kraljevice, mi smo relativno mali grad s malim proračunom od 20-ak milijuna kuna, a u tijeku su projekti vrijedni 250 milijuna kuna, kazao je Čandrlić i najavio uređenje plaže Oštro.


Također, Čandrlić je najavio da će Grad Kraljevica o svom trošku izgraditi parkiralište na prostoru do lučice i sportski i dječji park tik do lučice koji će nositi ime legendarne olimpijke Milke Milinković. Grad Kraljevica će, najavio je Čandrlić, izgraditi nove stepenice koje će na funkcionalan i posebno vizualan način povezati bazen Lučice s prostorom dvorca Frankopan.



– Ovaj projekt metafora je našeg rada u protekle dvije godine, metafora stanja i procesa u gradu po kojem se jedna derutna, zapuštena, ruzinava, opasna i potencijalno pogibeljna lokacija pretvara u funkcionalan prostor, u reprezentativan bazen, ukras i ponos grada, kazao je Čandrlić tijekom svečanosti koju su uveličali brojni predstavnici Lučke kapetanije i Lučke uprave, načelnici i gradonačelnici okolnih gradova i općina, zamjenica župana Marina Medarić, ravnateljica ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


– Drago mi je da se naš tako značajan i povijesno jak grad Kraljevica budi, posljednje dvije godine počeli su se realizirati veliki projekti, za kojima je Kraljevica vapila. Ovaj grad ima velik potencijal, koje godinama ranije nije dovoljno koristio, a tu smo mi da pomognemo, kazao je Butković i naglasio da je ministarstvo prvi put počelo koristiti europska sredstva za gradnju lučke infrastrukture i do sad je potpisalo ili ugovorilo oko 300 milijuna kuna, a ukupno nam je na raspolaganju oko 700 milijuna kuna, što će, najavio je Butković, ministarstvo potpisati do kraja godine.


Butković je najavio i skoro potpisivanje ugovora za projekt u luci Baška na otoku Krku, vrijednosti oko 30 milijuna kuna, koji će također većim dijelom, 85 posto, biti financiran bespovratnim europskim sredstvima.


Investicijski ciklus


– Luka Carovo dio je velikog investicijskog ciklusa ministarstva u cijelu prometnu infrastrukturu, 20 milijardi kuna trenutno ulažemo u sve projekte u resoru Ministarstva prometa.


Meni je to posebno drago, a vjerujem i svim općinama i gradovima uz more, da je krenuo investicijski ciklus u izgradnju luka, lukobrana i riva, trenutno ulažemo 300 milijuna kuna iz EU fondova, 80 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava i jedan takav projekt je i Luka Carovo koju smo financirali sa 6,3 milijuna kuna, u suradnji sa Županijskom lučkom upravom i PGŽ, takva suradnja postoji sa svim županijama duž cijele obale, nema otoka ni županije gdje nema ovakvih projekata, a budući da nam je na raspolaganju 710 milijuna kuna iz EU sredstava, znači da nas čekaju veliki radovi, najavio je ministar zapitavši se hoće li biti dovoljno izvođača.


Ocijenio je da ovakvi projekti osim zaštite akvatorija i novih komunalnih vezova imaju i značaj da ta mjesta polako dobivaju ljepšu saliku. A i sigurnost prometa.


Medarić: U pomorsko dobro uloženo 200 milijuna kuna


Zadovoljstvo uređenjem i razvojem županijskih luka izrazila je i zamjenica župana Marina Medarić.


– U ovoj renesansi, posljednje dvije godine izgradnje, u pomorsko dobro uložili smo više od 200 milijuna kuna, kazala je Medarić.


Ravnateljica ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević istaknula je značaj ovakvih projekata za podizanje kvalitete života i komunalnog standarda te turistički i općenito gospodarski razvoj jedinica lokalne samouprave.


– Kraljevica je dobila i značajan broj nautičkih vezova koji će pridonijeti njenom nautičkom i turističkom razvoju, kazala je Mihaljević.