Oporavak tržišta

Subvencija kredita već je povećala cijene nekretnina. Stanovi u Rijeci skuplji oko 6 posto

Ljiljana Hlača

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Dok su stanovi u prosjeku poskupjeli za šest posto u odnosu na isto razdoblje lani i time se približili cijenama 2011., poskupljenje kuća je više od tri posto

RIJEKA U samo prvi tjedan od početka zaprimanja zahtjeva za subvencioniranje kredita kod kupnje stana, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je 380 zahtjeva, a za sada nemaju podatak koliko se toga odnosi na Rijeku odnosu na PGŽ . U lanjskom ciklusu prikupljanja zahtjeva, od 2.320 odobrenih, 172 zahtjeva odnosilo se na Primorsko- goransku županiju, a od toga 102 na Rijeku.Već sama najava ove mjere uzdrmala je tržište nekretnina: uglavnom stanovi su u prosjeku poskupjeli za šest posto (podatak za cijelu Hrvatsku) u odnosu na isto razdoblje lani, dok su kuće poskupjele za više od tri posto. Cijene stanova potpuno su se približile onima iz 2011. godine, pa se već počelo govoriti da se ovo tržište oporavilo. Da je tomu tako potvrđuje i voditeljica riječkog ureda Remax centar nekretnine, Božica Jurković.

Stanovi


Stanovi



Stranci kupuju


– APN mjera najviše je utjecala na zagrebačko tržište nekretnina, dok se u Rijeci osjeća u nešto blažem obliku, ali se ipak osjeća. Prije ove mjere istaknuta cijena nekretnine se spuštala i do 10 posto, a sada se ona kupuje bez prostora za dogovor ili se cijena spušta najviše do 3 posto. U fokusu su nekretnine do 100.000 eura (to bi ujedno bio i neki cjenovni razred prema uvjetima APN -a) te kvartovi koji imaju takvu ponudu – recimo to bi bila Donja i Gornja Vežica. Dobra je stvar da je APN pogurao prodaju stanova u kvartovima koji nisu baš atraktivni kao što su Škurinje, Rastočine (eševi) – rekla nam je Božica Jurković, dodajući da Remax centar nekretnine samo za Rijeku i okolicu ima u ponudi 3.000 raznih nekretnina svih cjenovnih razreda. Po njoj svoj doprinos oporavku tržištu nekretnina neće dati samo ovaj program već i sve izraženija potražnja stranaca (osobito njemačko i austrijsko tržište) koji su počeli poprilično kupovati po obali i to ne samo kako bi došli do svoje vikendice, drugog doma – već i za biznis – to jest za iznajmljivanje.


Od onih koji su već predali »papire« i sada čekaju odgovor od APN -a su mladi par Sabina i Matija Radošević (oboje imaju 26 godina op.a ) iz Rijeke. Oni su se kod apliciranja za stan odlučili za uslugu tvrtke Dogma Kapital koja se bavi kreditnim posredovanjem prilikom kupnje stana, te za klijente odabire banku, sređuje kamatu, naknade, priprema dokumentaciju i slično. Sve zato jer su htjeli da bude kao po špagi. Do sada su živjeli u podstanarstvu. Inače, Dogma Kapital je do sada prema APN -u ukupno predao 44 zahtjeva (podatak i za lani i za ovu godinu).– Najlakše je odabrati stan, a najteži dio je prikupiti svu potrebnu dokumentaciju koja se od vas traži. Toga ima brdo, a treba provjeravati na sve strane, osobito vlasništvo. Uglavnom odabrali smo novogradnju jer smo htjeli kupiti stan u koji nećemo morati ulagati, kaparirali smo ga i sada čekamo. Nadamo se da ulazimo u program – mislim nema razloga da ne. Ova mjera je odlična, jer svaka pomoć je dobrodošla, bez obzira na to što je ove godine subvencija 30 posto, rekla nam je Sabina Radošević. Njihov stan iz snova ima 80-ak kvadrata, nalazi se na području Općine Matulji, a na tržištu je bio oglašen po 82.500 eura.


Subvencija na pet godina


Predsjednik strukovne skupine poslovanja nekretninama pri HGK Županijska komora Rijeka, Branko Papeš rekao nam je da slobodno možemo reći da su u odnosu na isto razdoblje lani stanovi u Rijeci poskupjeli za 10 posto. Uz navedene kvartove, Riječani prema uvjetima APN -a mogu stanove pronaći još na Zametu, Turniću, Podmurvicama, otkriva Papeš koji je pozdravio ovu spomenutu mjeru Vlade, pa čak i nove uvjete.– Ova mjera je pogođena jer omogućava mladim ljudima da riješe pitanje doma. Koliko će to imati utjecati na demografsku politiku, iseljavanje, to ćemo vidjeti. Hrvatska je jedina zemlja u regiji koja ima takav program, a čak je i pošteno da subvencija bude veća za sredine koje su siromašnije jer i njima treba dati poticaj. Istovremeno ne treba zaboraviti da je lani subvencija bila na razdoblje od četiri godine, a ove godine rok je pet godina, izjavio je Branko Papeš.