Gospodarske malverzacije

Škibola: ‘Sve je dogovarano s politikom, nisu odgovorni samo čelnici Uljanika i 3. maja’

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kako je moguće da država nije nadzirala na koji način su se trošile sve te silne milijarde, upitao je Škibola



RIJEKA Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola poručio je u utorak iz Rijeke kako pokretanje istrage i uhićenja zbog sumnje u gospodarske malverzacije u Uljaniku i 3. maju ukazuju kako se radilo o dogovorima visokopozicioniranih pojedinaca u brodogradilištima s političkim vlastima«, te da za to ne bi smjeli izgovarati samo čelnici Uljanika i 3. maja.


Škibola se u izjavi novinarima zapitao kako je moguće da svih ovih godina nijedno državno tijelo nije posumnjalo da se u brodogradilištima događaju očite nepravilnosti i mogući kriminal.


»Kako je moguće da država nije nadzirala na koji način su se trošile sve te silne milijarde«, upitao je Škibola i naveo da je u ove tvrtke putem subvencija i jamstava uloženo 35 milijardi kuna poreznih obveznika.




»Mora se učiniti analiza tko je odobravao i kontrolirao državne subvencije brodogradilištima i zašto se nije još prije deset godina reagiralo«, istaknuo je.


Škibola je ustvrdio da bi DORH trebao istražiti nositelje političke vlasti koji su bili odgovorni za subvencije te povezane ljude oko njih jer, kako je rekao, nije moguće da je uprava brodogradilišta sama izvela ovakve manevre mogućeg izvlačenja novca bez blagoslova i pomoći ljudi u sustavu i institucijama.


Institucije koje bi trebale suzbijati kriminal ili ne rade dobro posao zbog kojeg postoje, ili ih opstruira sustav, a u konačnici pati društvo i građani koji ne vjeruju više institucijama i napuštaju Hrvatsku, kazao je.