Prva faza okončana

Skela je skinuta: Stižu Španjolci, uređivat će unutrašnjost zgrade bivše pošte na Korzu

Ljiljana Hlača

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – Prva faza uređenja objekta na Korzu (bivša pošta) je gotova, radnici su ovih dana skidali skelu, a sada slijedi druga faza koja će trajati od tri do četiri mjeseca, saznajemo od tvrtke Tim-nekretnina, koja je za modnu grupaciju Inditex vodila ovaj posao.


Podsjetimo, prva faza uključivala je sanaciju fasade i radove u unutrašnjosti i započela je još lani. Već smo pisali da će se bivša pošta rekonstruirati vrlo temeljito, a da se pazilo na svaki detalj, ukazuje način na koji je izdvedena odvodnja oborinskih voda s krova, gdje i cijevi imaju ukras.


Obnovom je došla do izražaja jedina dekoracija na vanjskom plaštu građevine – a riječ je o reljefnim girlandama koje se nalaze pod samim krovom. U sadašnjoj adaptaciji unutrašnjosti zgrade vraćena je izvorna i visina prizemlja.




Investitor ima dozvolu za metalnu ogradu oko zgrade još do listopada, što je informacija Odjela gradske uprave za komunalni sustav, a još nije poznato hoće li do tada zgrada biti otvorena za javnost. Naime, već je u nekoliko navrata probijan rok za izvođenje radova. Naime, iako do sada to nije službeno potvrđeno, u zgradu bi se trebao između ostaloga useliti brend modne grupacije ZARA, a možda i drugi brendovi.


Kako navodi pročelnica riječkog Konzervatorskog odjela Biserka Bilušić, ova boja pročelja koju sada vidimo na zgradi je izvorna, a izvedena je prema tonovima koji su pronađeni prilkom restauratorskog sondiranja. Prilikom velike adaptacije 80-tih godina prošlog stoljeća zgrada je bila prebojena u krivu boju.


– Sada stižu Španjolci da opreme unutrašnjost zgrade, ali i da izvedu rekonstrukciju oslika koje su pronađene u prizemlju zgrade bivše pošte – otkriva nam pročelnica Bilušić. Ova ornamentika je izvedena na način da je u jednom dijelu ručno iscrtana, a u jednom dijelu riječ je o šablonskim postupcima koji nemaju autorsku vrijednost.