Državno natjecanje učenika

ŠPUR okupio 39 najboljih mladih umjetnika

Ingrid Šestan Kučić

Ivona Ereš, Nina Zubović i Veronika Barić / Snimio Marko GRACIN

Ivona Ereš, Nina Zubović i Veronika Barić / Snimio Marko GRACIN

Među nagrađenim učenicima su i dvije učenice iz Primorsko-goranske županije, a riječ je o Ivoni Ereš iz Prve sušačke hrvatske gimnazije te Veroniki Burić iz OŠ Čavle, čiji su mentori Theodor de Canziani i Monika Kukučević



RIJEKA Državno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK okupilo je u Školi za primijenjenu umjetnost 39 učenika u pratnji mentora iz cijele Hrvatske koji su sudjelovali na dvodnevnom natjecanju.


Natjecanje je okončano jučer dodjelom priznanja i nagrada za prvo, drugo i treće mjesto na prigodnoj svečanosti koja je održana na Botelu Marina, a ukupno je dodijeljeno 9 nagrada.


Među nagrađenim učenicima su i dvije učenice iz Primorsko-goranske županije, a riječ je o Ivoni Ereš iz Prve sušačke hrvatske gimnazije te Veroniki Burić iz OŠ Čavle, čiji su mentori Theodor de Canziani i Monika Kukučević.




Uz Školu za primijenjenu umjetnost organizatori natjecanja su i Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a učenici su se natjecali na temu ekologije. Likovni radovi učenika, prema riječima ravnatelja Škole Damira Šegote, nastali su u različitim likovnim tehnikama proizašlima iz nastavnih planova i programa iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna, a u sklopu jučerašnje svečanosti u izložbenom prostoru Galerije Juraj Klović otvorena je i izložba najboljih radova koja se može razgledati do 17. travnja 2019.


ŠPUR, natjecanje mladih umjetnika, snimio Marko GRACIN


ŠPUR, natjecanje mladih umjetnika, snimio Marko GRACIN



Likovni postav izložbe osmislila je nastavnica Zrinka Kralj, dok su državno povjerenstvo činili: Majda Leskovar, Zvjezdana Prohaska, Blaga Petreski, Josip Bosnić, Igor Malnar, Mak Melcher, Ingeborg Fülepp, Nina Kudiš, Ivana Dužević i Zrinka Barbarić.


Tijekom dvodnevnog boravka u Rijeci i natjecanja učenici i njihovi mentori obišli su grad i to u pratnji studenta Odsjeka povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, a organizaciji dvodnevnog događanja pridružili su se i koreograf Žak Valenta, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, Ugostiteljska škola Opatija, Grad Rijeka, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka, TZ Grada Rijeke, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje PGŽ-e i Botel Marina. 


ŠPUR, natjecanje mladih umjetnika, snimio Marko GRACIN


ŠPUR, natjecanje mladih umjetnika, snimio Marko GRACIN