Općinsko vijeće

Ružici Huskić posthumno nagrada za životno djelo Jelenja

Sanja Gašpert

Počasni građanin Općine Jelenje postao je Dino Škamo, vatrogasac velikog srca, dok je godišnju nagradu za najbolji kolektiv dobio Športsko-ribolovni klub Rječina. Najbolji pojedinac je Adriano Baćac, a najbolja srednjoškolka Lea Reljac. Učenica generacije u OŠ Jelenje-Dražice je Celestina Juretić, najbolja osnovnoškolka



JELENJE Općinsko vijeće Jelenja donijelo je odluku da nagrada za životno djelo posthumno pripadne Ružici Huskić, zbog iznimnog literarnog izričaja. Počasni građanin Općine Jelenje postao je Dino Škamo, vatrogasac velikog srca, dok je godišnju nagradu za najbolji kolektiv dobio Športsko-ribolovni klub Rječina. Najbolji pojedinac je Adriano Baćac, a najbolja srednjoškolka Lea Reljac. Učenica generacije u OŠ Jelenje-Dražice je Celestina Juretić, ujedno i dobitnica nagrade za najboljeg osnovnoškolca.


U obrazloženju odluke za nagradu za životno djelo posthumno Ružici Hukić piše kako je Ružica Huskić pisala pjesme i crtice o svojm rodnom kraju – Grobnišćini, dugi niz godina, a velik dio objavljen je u Besedi, prilogu Novog lista, na dijalektu, »koji pritom odiše nevjerojatnom toplinom«. Uz pisanja proznih tekstova i poezije, Huskić je opuštanje pronalazila i u likovnom izričaju. Dobar dio opusa može se pronaći u knjizi »Treptaj sreće i tuge«, u kojoj je dostojno predstavljena ostavština Ružice Huskić.


Počasnim građaninom Općine Jelenje proglašen je Dino Škamo, istinski heroj u mnogim vatrogasnim akcijama. Do 35. godine živio je na području Općine Jelenje, a posljednjih godina živi u Rijeci. Kao dijete bio je član DVD-a Jelenje, a u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća obnašao je dužnost zapovjednika. Posljednjih 25 godina djelatnik je Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.




Ove godine posebno se iskazao u akciji spašavanja ljudskih života prilikom požara u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, u čijem je gašenju sudjelovalo gotovo 50 vatrogasaca, piše u obrazloženju Odluke. »Zbog svega navedenoga Dino Škamo odlikovan je počasnim građaninom Općine Jelenje, a posebice zbog iznimnog doprinosa u spašavanju ljudskih života i imovine u grobničkom kraju, ali i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji«. Nagrada za najbolji kolektiv pripala je Športsko-ribolovnom klubu Rječina, koji je ujedno i najstariji klub na području općine Jelenje te ove godine proslavlja šezdesetu obljetnicu aktivnog djelovanja.


Klub je u posljednje tri godine napravio značajan iskorak u zaštiti flore i faune na području toka Rječine organizirajući radne akcije vezane uz čišćenje korita, kao i spašavanje ribe u sušnom periodu. Također organizirana je i ribočuvarska služba. ŠRK Rječina organizator je i elitnog ribičkog natjecanja na slatkovodnim vodama, pod nazivom Spin liga.


– Angažmanom svih članova uz sufinanciranje Općine Jelenje klub je uspio na području Lukeža, Broda i Lucinskog vira napraviti i postaviti drvenu garnituru, odnosno stolove i klupice što će boravak uz Rječinu učiniti još ugodnijim i privlačnijim. ŠRK Rječina posebice radi na edukaciji mlađih članova te sudjeluje na raznim natjecanjima diljem Hrvatske – piše u obrazloženju odluke.Adriano Baćac, pojedinac godine, u proteklom je razdoblju završio svoje redovito školovanje stekavši vrhunsku diplomu Fakulteta elektronike i računalstva u Zagrebu i time si otvorio vrata u svijet rada, u punom smislu riječi. Dobitnik je i FER-ovog priznanja »Josip Lončar« koje se dodjeljuje najboljim studentima fakulteta.

Osim uspjeha u školi, Adriano je bio uspješan i u slobodno vrijeme kao aktivan sportaš Streličarskog kluba Rijeka te je s olimpijskim lukom više puta osvajao naslov državnog prvaka. Najbolja srednjoškolka je Lea Reljac, učenica Prve riječke hrvatske gimnazije. Učenica generacije u OŠ Jelenje-Dražice je Celestina Juretić, ujedno i dobitnica nagrade za najboljeg osnovnoškolca. Najbolju okućnicu ove godine imaju Brigita i Bruno Rožić, kao i obitelj Ban, svi iz Podhuma. Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelenja, što će biti održana u petak, 28. rujna, kada će se ujedno proslaviti i 25 godina od osnutka Općine Jelenje.