Formula Student

Riječki studenti s kolegama iz regije ovog vikenda u Šmriki voze Rimac FS Alpe Adria utrku

Portal Novilist.hr

Foto Formula Student

Foto Formula Student

Na događaju ćete moći svjedočiti bolidima koji postižu ubrzanje od 100 km/h za dvije sekunde te očaravaju svakog tko ih vidi svojim futurističkim i funkcionalnim izgledom



Rimac FS Alpe Adrie 2019 je regionalni Formula Student događaj koji se održava od 29. kolovoza do 1. rujna na Kartodromu Bura u Šmrici nedaleko Rijeke.


Rimac FS Alpe Adria je projekt koji daje Formula Student timovima iz Hrvatske i okolice mogućnost da svojoj domaćoj publici i podupirateljima pokažu svu čar Formula Student svijeta.


– Na događaju ćete moći svjedočiti bolidima koji postižu ubrzanje od 100 km/h za dvije sekunde te očaravaju svakog tko ih vidi svojim futurističkim i funkcionalnim izgledom. Također, kroz ovih nekoliko dana odvijati će se prezentacije stručnjaka iz sfere automobilizma i automobilske industrije, ističu organizatori.




Formula Student je međunarodno studentsko natjecanje koje sudionicima omogućuje unapređivanja znanja i vještina u zahtjevnoj i kompetitivnoj okolini. Pripada najpriznatijim i najzahtjevnijim svjetskim studentskim natjecanjima zbog činjenice da studenti sami konstruiraju i izrađuju prototipe trkaćih bolida, te sve potrebne planove i dokumentaciju.


Bolid mora biti izrađen u skladu sa pravilnikom natjecanja propisanim od strane IMECHE (Institucije inženjera strojarstva) i SAE (Zajednice inženjera automobilizma). Fokus natjecanja je uvijek na sigurnosti da bi se minimizirale mogućnosti nezgoda, bilo od strane natjecatelja ili vanjskih faktora.


Događaj je prvi put organiziran krajem rujna 2017. godine sa idejom umrežavanja timova i tvrtki iz regije, a na kojem su prisustvovali timovi iz Rijeke, Zagreba, Splita, Beograda, Ljubljane i Maribora.


Ove godine pridružit će im se i timovi iz Sofije, Mostara i Podgorice. Sadržaj događaja je proširen, te će se pored dinamičkih disciplina ove godine timovi natjecati i u statičkim disciplinama (inženjerski dizajn i Business prezentacija), po uzoru na službena FS natjecanja.



Organizatori RFSAA19 Matija Momčilović, Tibor Kezelj, Matija Prprović, Dragana Borjan i Katarina Mihajlović su alumni članice i članovi Formula Student timova iz Hrvatske, Austrije i Srbije, koji su svoje iskustvo godinama stjecali konstruirajući bolide koji su svojevremeno ostvarivali izvrsne rezultate prkoseći tako samom vrhu svjetske Formula Student ljestvice.


Suorganizator događaja je Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci.


Sam događaj je promocija studentske aktivnosti i organizirana od strane studenata. Tvrtke koje su prepoznale kvalitetu projekta i raširile ruke su Rimac Automobili, Euroherc Osiguranje, P.Audio, EDC, H2 komunikacije, Auto Prikratki, Dioxa i SF Digital.