Strava ideja

Riječani slave punu godišnjicu izgradnje rotora Martinkovac, uz pivu i roštilj

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sve će se odvijati 16. listopada, od 17 sati nadalje, na samom rotoru, a čini se da bi to mogla biti fešta za pamćenje



RIJEKA Stanovnici Srdoča već punih godinu dana guše se u buci i prašini zbog gradnje kružnog toka Martinkovac, kojoj izgleda nema kraja. Ništa bolja situacija nije ni ove jeseni, mnogima je već pukao film. Mnogima je na pameti apsurdnost cijele situacije, u kojoj se jedan gradski kružni tok gradi duže nego li, primjerice Kinezima treba da izgrade čitav grad ili dovrše desetke i desetke kilometara autocesta. Što učiniti? Ako ih već ne možeš pobijediti – pridruži im se. I okreni sve na šalu, koliko to možeš. 


Jedan Riječanin, iza Facebook profila Via Quarnero, stoga je došao na briljantnu ideju: proslavimo svi zajedno prvu godišnjicu izgradnje famoznog rotora.


– Eto, da se nađemo svi zajedno iz okolnih naselja zajedno sa radnicima nakon radnog vremena, popijemo koju biricu, morda i hitimo čagod na gradele. Ipak imamo što proslaviti…, stoji u njegovu pozivu na Facebook event, kojem se već odazvalo skoro dvije tisuće Riječana.


Oskar idejotvorcu




Sve će se odvijati 16. listopada, od 17 sati nadalje, na samom rotoru, a poziv je naišao na opće odobravanje.


– Oskar idejotvorcu!!, kaže jedan od oduševljenih Riječana, dok drugi dodaje: “Strava ideja! Dolazim s par pivica…”.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Treći pak pozivaju da bi feštica trebala početi ipak nešto malo ranije, oko 10 sati, kad je radnicima marenda: “Živijo nam rotor”.


Čini se da bi to mogla biti fešta za pamćenje!


Svakodnevne muke


U međuvremenu, podsjetimo na muku s kojom se suočavaju stanovnici Srdoča i okolnih naselja svakoga dana. 


Prašina, buka, gužve i čekanja u kolonama – to su svakodnevica za lokalno stanovništvo. U tom ritmu Srdoči će ući i u jesen.



Podsjetimo, na Srdočima se gradi, gradilo se ili će se graditi na nekoliko lokacija. Prvo i ono najveće je na raskrižju Ulice Martinkovac (DC304) i Ulice Miroslava Krleže (LC58044) – a riječ je o rotoru Martinkovac. To je gradilište još uvijek aktivno.


U tijeku je i izgradnja nove ceste iz Ulice Tina Ujevića prema Ulici Dražice, a sljedeći tjedan prema najavama izvođača GP Krka trebala bi krenuti gradnja stambene ulice planske oznake OU10a-faza 1 na Martinkovcu. Tijekom ljeta se kopalo radi polaganja vodovodne infrastrukture u Ulicama Miroslava Krleže, Bartola Kašića (kod Plodina) i Mate Lovraka. Za ovaj dio priče, grubi radovi su gotovi. Završen je i rotor kod OŠ Srdoči.


Ne treba se previše veseliti


Na trasi Ulica Miroslava Krleže, Bartola Kašića i Mate Lovraka mijenjale su se vodovodne cijevi – ukupno 849 metara. Radovi su počeli u svibnju, ali ne treba se previše veseliti jer asfaltiranja neće biti tako brzo. Predstoji ispitivanje položenih cijevi, što može potrajati mjesecima. Ipak, ugovoreni rok za zvršetak ovih radova studeni. Stoga je za očekivati da će se još neko vrijeme ovim ulicama prometovati pod određenim ograničenjima i prašinom.



Zatim je tu rotor Martinkovac, s kojim se krenulo još lani u listopadu. On je trebao biti gotov za svega pet mjeseci, ali čini se da se investitor Hrvatske ceste malo preračunao; ušao je u projekt bez da je prethodno riješio imovinsko-pravnu priču. Slično se trenutno događa i s cestom koja stoji na lokaciji Bok na Drenovi. Uglavnom, ovdje se vozač stvarno mora »naoružati« strpljenjem kod uključivanja iz smjera Srdoča u promet na glavnu cestu. Promet se na tom dijelu prečesto regulirao privremenom signalizacijom i – što bi se reklo »na palentu«: naime, radnici su preuzeli ulogu bijelih patrola.


Spomenimo još i da su zadnja uvjeravanja iz Hrvatskih cesta bila da će rotor asfaltirati u – rujnu.