Otvorena vrata skloništa

RITAM PODZEMLJA Glazbene radionice na Kozali šire ljubav prema glazbi

Biljana Savić

Organizatorica projekta Marija Duvnjak / Snimio Roni BRMALJ

Organizatorica projekta Marija Duvnjak / Snimio Roni BRMALJ

Pozivanjem javnosti da s nama kroz umjetničke prakse izražava kreativnost te prelazi vlastita ograničenja i granice, nadamo se podići razinu kohezije zajednice i istaknuti važnost alternativnih oblika glazbenog izričaja, kaže Marija Duvnjak



RIJEKA Dobro je da svirate i da se družite. Mislila sam da se drogirate. Komentar je to jedne stanovnice Ulice Ante Kovačića u Rijeci na Kozali koja svako malo vidi »ah tu našu mladost« koja ulazi u atomsko sklonište u neboderu Ante Kovačića 24. Ako je samo jedna vidjela što »ah ta današnja mladost« tamo radi, kakve projekte osmišljava i sprovodi i uz to se ne drogira, a svi su bili pozvani i poziv i dalje vrijedi, dobro je.


Ali bilo bi puno bolje da su vidjeli svi susjedi. Ako ne žele tečaj bas gitare, klasične gitare, solo pjevanja ili bubnjeva, mogu barem doći pogledati što je to u njihovu podrumu, točnije u atomskom skloništu koje je Grad Rijeka prije desetak godina prenamijenio u prostore gdje mladi mogu vježbati svirati, ponajviše mladi bendovi.


– Ljudi misle da smo u najmanju ruku čudaci koji ulaze u podrume pa smo krenuli s projektom »hajde da se upoznamo, da vidite da ne radimo ništa loše«. Pozvali smo sve susjede da danas dođu vidjeti što radimo, da se podruže s nama, ali i da što veći broj uključimo u naš projekt, kaže nam Marija Duvnjak, voditeljica projekta »Ritam podzemlja« koji okuplja glazbenike u prenamijenjenom atomskom skloništu na Kozali, na adresi Ante Kovačića 24.




Projektne aktivnosti provodit će se u svrhu upoznavanja građana s osnovama instrumenata i glazbene produkcije u Rijeci.


Neformalni oblici učenja


Kroz seriju glazbenih radionica tim skloništa će susjedima i sugrađanima predstaviti dio ‘’underground’’ scene Rijeke koja se okuplja u prenamijenjenom skloništu nebodera na Kozali.


– Pozivanjem susjedstva i javnosti da s nama kroz umjetničke prakse izražavaju svoju kreativnost te prelaze vlastita ograničenja i granice, nadamo se podići razinu kohezije zajednice i istaknuti važnost koju alternativni oblici glazbenog izričaja imaju u vrevi svakodnevnog života urbane sredine. Ovim projektom želimo otvoriti svoja vrata svim zainteresiranim susjedima i sugrađanima, kako bismo ih upoznali s našim djelovanjem te tako proširili zajednicu i ljubav prema glazbi, kaže Duvnjak i dodaje da će besplatne radionice trajati do nedjelje, a otvorene su za sve građane i građanke.


Točnije, radionica bubnjeva ‘’Uhvati ritam’’ bit će održana danas od 10 do 12 i od 14 do 16 sati. Radionica gitare ‘’Prvi trzaji’’ sutra od 10 do 12 i od 14 do 16 sati, radionica bas gitare ‘’All about that bass’’ također u terminima od 10 do 12 i od 14 do 16 sati, te vokalna radionica ‘’Pusti glas’’ 30. 6. od 14 do 16 sati.


Ivan Jureško, Marija Duvnjak, Silvija Skorić Vujnović i Karolina Badurina / Foto RONI BRMALJ


Ivan Jureško, Marija Duvnjak, Silvija Skorić Vujnović i Karolina Badurina / Foto RONI BRMALJ



Svi zainteresirani se mogu prijaviti putem obrasca na linku koji je dostupan na društvenim mrežama, kaže Duvnjak i s veseljem nas obavještava da se na radionice prijavio velik broj građana, doslovno od 10 do 61 godine starosti.


– Naglasak kod radionica je na neformalnim oblicima učenja, ne mislimo raditi službeni oblik predavanja, već djelovati po principu »hajde da dijelimo iskustva«, kaže Duvnjak.


Pohvaljena inicijativa


Osim nje, u skloništu smo zatekli i bubnjaricu koja će sve zaineresirane uvesti u ovaj instrument, Karolinu Badurina, i bas gitarista Ivana Jureška koji će dati sve od sebe da početnicima predstavi bas gitaru. No, bila je tu i jedna iznenadna gošća, Silvija Skorić Vujnović. Ona je članica Vijeća građana zadužena za odabir i provedbu projekata. Bila je, zapravo, u inspekciji.


– Meni je ovaj projekt odličan, zato sam ga i odobrila, volim inicijative svake vrste ako su dobro elaborirane, a i u duši sam rokerica, kazala nam je.No, Marija nam kazuje još jednu zanimljivost.


– Jučer su nam tu bila djeca s Downowim sindromom, na radionici ritma, ma to su najslađa bića, obožavaju ritam i satima mogu udarati o bubanj, kazala je.


Inače, ovaj program realizira incijativa građana Ritam podzemlja u suradnji s udrugom Terra uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative koje provodi RiHub, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, uz partnerstvo Grada Rijeke, MO Kozala te Udruga za sindrom Down. Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.