Slučaj KBC-a za anale

Podvig riječkih liječnika: Pacijenti s novim bubrezima dobro se oporavljaju

Barbara Čalušić

Procjenjuje se da bi dvije transplantirane pacijentice i jedan pacijent kojima su životi spašeni zahvaljujući organima dvoje preminulih pacijenata iz Hrvatske i jednog iz Nizozemske kroz 15-ak dana trebali biti otpušteni iz bolnice



RIJEKA  Troje transplantiranih pacijenata kojima su u utorak u Kliničkom bolničkom centru Rijeka presađeni bubrezi dobro su podnijeli višesatne transplantacije i liječnici su zadovoljni njihovim oporavkom.


Procjenjuje se da bi dvije transplantirane pacijentice i jedan pacijent kojima su životi spašeni zahvaljujući organima dvoje preminulih pacijenata iz Hrvatske i jednog iz Nizozemske kroz 15-ak dana trebali biti otpušteni iz bolnice. 

U tri istovremene transplantacije bubrega koje su prije dva dana po prvi put obavljene u riječkom KBC-u sudjelovao je čitav tim stručnjaka s više klinika riječkog KBC-a.


Prvi transplantacijski tim činili su urolozi dr. Josip Španjol, dr. Anton Maričić, dr. Ivan Vukelić i dr. Ninoslav Rubinić zajedno s anesteziološkom ekipom predvođenom dr. Mladenom Ivanovskim.




Drugu transplantaciju obavljao je tim urologa kojeg su činili dr. Dean Markić, dr. Romano Oguić, dr. Kornelije Ilovar i dr. Željko Fučkar dok je anesteziološku ekipu vodila dr. Vlatka Vujnović. 


U trećem transplantacijskom timu urolozi su bili dr. Antun Gršković, dr. Maksim Valenčić i dr. Juraj Ahel, a anesteziološki dio treće transplantacije predvodio je dr. Alen Protić.  


Tri istovremene transplantacije bubrega, kako ističu u riječkom KBC-u, dokaz su postajanja značajnog broja stručnih transplantacijskih timova, ali i potvrda kontinuiteta u povijesti transplantacijske medicine koja je prije 40 godina počela upravo u Rijeci.


Od prve riječke transplantacije bubrega 1971. godine koja je ujedno bila i prva u bivšoj državi, dosad je u riječkoj bolnici transplatirano tek nešto manje od 1.000 bubrega. U transplantacijske programe bile su uključene sve dobne skupine – počevši od djece do pacijenata starije životne dobi uključenih u senior program. 


Tri istovremene transplantacije bubrega nisu limit riječkih stručnjaka, s obzirom na to da prema ocjenama riječkih urologa, KBC Rijeka u ovom trenutku ima kadrovske i prostorne kapacitete za obavljanje šest paralelnih transplantacija bubrega.    


– Izuzetno sam ponosan na kontinuitet kod transplantacija bubrega, brojne dobre rezultate kao i sveukupnost samih transplantacija koje smo dosad obavili.


Posebno sam ponosan što su u posljednjima, trima istovremenima transplantacijama sudjelovali mladi stručnjaci Klinike za urologiju, kazao je prof. dr. Željko Fučkar, donedavni predstojnik Urologije i pročelnik Katedre za urologiju na riječkom Medicinskom fakultetu.