Županijska skupština

Petra Mandić: ”Fabijanić nas je izigrao i zabranio slobodu govora, Komadina za to nije znao”

Tihana Tomičić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



Današnja sjednica protekla je, međutim, u raspravama oko Etičkog kodeksa za dužnosnike PGŽ koji se odnosi na vijećnike Skupštine, kao i izvršnu vlast i radna tijela. Vijećnica Mosta Petra Mandić podnijela je amandman kojim se trebao promijeniti sporni prijedlog Antikorupcijskog povjerenstva PGŽ kao predlagača, a prema kojem bi se dužnosnici među ostalim trebali »suzdržati od iznošenja neprovjerenih informacija koje mogu štetiti«, što je ona okarakterizirala kao pokušaj uvođenja verbalnog delikta, a podržali su je Dinko Beaković iz HDZ-a, Bojan Kurelić i ostali iz Akcije mladih i drugi iz oporbe.


Nakon rasprave koja je trajala više od dva sata, u kojoj je oporba tvrdila da vladajući krše Ustav i zakone te Europsku povelju o ljudskih pravima kršeći vijećnicima pravo na slobodu govora, te tvrdeći da nema toga tijela koje može procijenjivati što je istina, a što »neprovjerena informacija«, župan Zlatko Komadina kazao je kako podržava ideju da se oporbeni amandman u određenom obliku usvoji, a na to je na kraju pristala i sama vijećnica Petra Mandić. No, na kraju iscrpljujuće rasprave dogodio se – obrat.


– Mi smo ovdje kao oporba upravo zato da provjerimo »neprovjerene informacije« koje dobivamo od građana ili iz medija, a vlast je tu da odgovara na naša pitanja, poručili su u raspravi i Mandić, i Kurelić, i Beaković. Župan je na kraju pristao da se Mostov amandman podrži i promijeni, te da glasi onako kako i akti HND-a propisuju postupanje za novinare, da se dakle »suzdrže od iznošenja neistina ili netočnih informacija«, i izgledalo je da će na kraju Etički kodeks biti donesen konsenzualno, jednoglasno.




No, predsjednik Skupštine Erik Fabijanić i predsjednik kluba SDP-a Loris Rak to su u zadnji čas spriječili: u pauzi sjednice ponovno se sastalo Antikorupcijsko vijeće PGŽ koje je podržalo amandman Petre Mandić, da bi odjednom Loris Rak kao pravnik rekao da se takva sjednica ne može održati bez vanjskih članova, pa čak ni telefonskim glasanjem, te je kazao da se o promjeni amandmana oporbe ne može glasati. Tada je uslijedio nastavak sjednice, predsjednik Fabijanić pitao je vijećnicu Mandić ostaje li pri svom izmijenjenom prijedlogu, što je ona potvrdila smatrajući da će dobiti jednoglasnu podršku svih za to kompromisno rješenje, a onda je Fabijanić to stavio na glasanje – no, 20 vijećnika SDP-ove koalicije glasalo je protiv, vijećnici Mosta i HDZ-ovog saveza bili su za sa 12 glasova, a 6 je ostalo suzdržano, te je na kraju prijedlog Petre Mandić pao.


Usvojen je prvotni tekst Etičkog kodeksa, te je ostala odreba po kojoj bi se dužnosnici PGŽ trebali »suzdržavati od iznošenja neprovjerenih informacija«, a što je prema oporbi – verbalni delikt.


– Predsjednik Skupštine Errik Fabijanić jeftinim me trikom pokušao natjerati da povučem amandman kojim bi se spriječilo donošenje kodeksa koji ograničava slobodu govora. Takvima nikakav kodeks neće pomoći, jer ga i sada krše svojim ponašanjem, izjavila je Mandić nakon sjednice. Podržao ju je i Bojan Kurelić iz Akcije mladih, koji je i član Antikorupcijskog povjerenstva PG: – Na sjednici u pauzi dogovorili smo se jedno, a na glasanje je stavljeno drugo, rekao nam jeI on i Petra Mandić tvrde da za takav rasprlet nije znao župan Zlatko Komadina, koji je u pauzi otišao sa sjednice i krenuo na Predsjedništvo SDP-a u Zagreb, a koji je pozvao da se svakako postigne konsenzus.

Ovakav rasplet događaja ukazuje na sukob koji odnedavno traje unutar SDP-a između Fabijanića i Komadine, a to u oporbi i potvrđuju: »Da je župan ostao na sjednici, ovakav nedemokratski Etički kodeks sigurno ne bi bio izglasan. Zato ću na sljedećoj sjednici Antikourpcijskog povjerenstva ponovno tražiti razgovor o tom dokumentu«, rekao nam je Bojan Kurelić nakon sjednice.


– Glavni je problem što o tome koja je informacija provjerena odlučuje političko tijelo Etičko povjerenstvo (koje će se tek osnovati) i što neprovjerena informacija ne znači da ona nije provjerena, nego da ta komisija to procjenjuje. Etika s tim nema vezem a nama su usta začepljena, kazala je na kraju Petra Mandić.Na sjednici je bio i zastupnik Željko Jovanović, predsjednik nacionalnog Antikorupcijskog vijeća, koji je ovu situaciju također komentirao:

–  Pozdravljam donošenje Etičkog kodeksa, iako smatram da takvi dokumenti  moraju  biti dotjerani  do savršenstva i prihvaćeni konsenzusom, pa mislim da je bilo bolje da se prije donošenja današnje odluke  odradila još jedna runda konzultacija i razgovora svih političkih stranaka zastupljenih u Skupštini PGŽ. Nije dobro što je Etički kodeks donesen praktički bez glasova oporbe. Jednako tako, nadam se da će i HDZ sa svojim partnerima koji im drže većinu u Hrvatskom saboru napokon predložiti donošenje  Etičkog kodeksa saborskih zastupnika jer GRECO godinama uporno ponavlja, u svojim izvješćima kojima ocjenjuje našu sposobnost borbe s korupcijom, da taj kodeks još nije donešen. Gadljive do boli promjene stranačkih dresova sigurno ne doprinose unapređenju povjerenja u politiku i političare. Kvalitetan Etički kodeks od svake općine do Sabora mogao bi, bar minimalno,  povećati povjerenje gradjana u političare i smanjiti negativni indeks percepcije korupcije.  Podsjećam, predsjednik Skupine država protiv korupcije (GRECO), antikorupcijskog tijela Vijeća Europe, i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela upozorio je da Hrvatski sabor ni pet godina od preporuke GRECO-a nije donio kodeks ponašanja koji bi trebao imati svaki parlament. Standardna preporuka GRECO-a je da svaki parlament, pa tako i Hrvatski sabor, a evo i vidimo i općinska, gradska vijeća i županijske skupštine, moraju  imati kodeks za parlamentarce i vijećnike. Nije riječ samo o ponašanju, nego i o sukobu interesa, prijavljivanju darova i svemu ostalome što može smanjiti korupciju. Prema podacima GRECO-a, najčešće nepravilnosti u kojima se političari nalaze su sukob interesa, neprijavljivanje poklona, skrivanje izvora financiranja. Nisu rijetke i situacije da članove obitelji zapošljavaju kao osobne savjetnike ili da pogoduju u postupcima javne nabave, rekao je.