Anketni upitnik

PODATAK KOJI BRINE Svaki deseti učenik petog razreda u Rijeci ima prekomjernu tjelesnu težinu

Sanja Gašpert

Anketni upitnik o životnim navikama jedanaestogodišnjaka pokazao da je u Rijeci deset posto učenika petih razreda preuhranjeno, a tri posto pretilo, među kojima je više dječaka



RIJEKA U Rijeci je deset posto učenika petih razreda preuhranjeno, a tri posto pretilo, među kojima je više dječaka, pokazao je to anketni upitnik o životnim navikama jedanaestogodišnjaka, proveden u sklopu novog ciklusa Školice zdrave prehrane. Riječ je o programu koji je Grad Rijeka u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije započeo protekle školske godine putem uvođenja zdravih obroka i edukacije o zdravoj prehrani, a s ciljem usvajanje pravilnih prehrambenih navika i očuvanja zdravlja djece.


Program koji je jučer predstavljen ravnateljima i nastavnicima riječkih osnovnih škola, uključuje edukaciju za učenike petih razreda u sve 23 riječke škole, odnosno 48 razreda petaša i ukupno 923 učenika. Naime, s obzirom na to da podaci pokazuju kako jedno od troje 11-godišnjaka ima ili prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, upravo je ta dobna skupina odabrana za sudjelovanje u ovom dijelu programa.


Prehrambene navike


– Po uzoru na program zdrave prehrane u vrtićima koji provodimo još od 1986. godine, Grad Rijeka uveo je zdrave obroke i u osnovne škole i to kroz organiziranu školsku prehranu, iako je program u vrtićima puno lakše provesti nego u osnovnim školama, budući da osnovnoškolska marenda nije obavezna, već roditelji i učenici mogu izabrati hoće li jesti u školi. Također, Grad Rijeka u školama provodi i edukaciju o važnosti usvajanja zdravih prehrambenih navika.




Riječ je o projektu nazvanom Školica zdrave prehrane. Cilj projekta je usvajanje pravilnih prehrambenih navika i očuvanje zdravlja djece kroz njihovu edukaciju te edukaciju njihovih nastavnika. Program podrazumijeva da se pod istim uvjetima u sve osnovne škole uvode tipski jelovnici koje radi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Edukacija u školama


U protekloj školskoj godini edukacija je provedena kroz dva dolaska stručnjaka u škole. Najprije su učenici ispunili anketne upitnike, odgovarajući na pitanja o zdravstvenom ponašanju, svojim prehrambenim navikama te znanju o prehrani. Potom su učenici upoznati s osnovnim principima pravilne prehrane, izvorima, značajem i funkcijom namirnica za pravilan rast i razvoj, kao i s poremećajima koji nastaju kao posljedica nepravilne prehrane.


Kako su istaknule dr. Sandra Pavičić Žeželj i Gordana Kenđel Ivanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, provođenje programa u protekloj godini pokazalo je kako su učenici nakon provedene edukacije značajno povećali znanje o zdravoj prehrani.


Analiza anketnih upitnika ujedno je potvrdila tezu da se oni učenici koji više znaju o zdravoj prehrani više bave sportom, kraće vrijeme provode pred televizorom ili igrajući igrice, svakodnevno jedu doručak prije odlaska u školu, jednom riječju – žive zdravo. Edukacija uključuje i radionice pod naslovom »Školica – igram se i učim što jedem da zdravo rastem« na kojima djeca kroz igru sama slažu dnevne jelovnike za doručak, ručak i večeru.


Radionice završavaju kvizom znanja koji otkriva koliko su djeca naučila. Najavljen je i nastavak i unapređenje programa u ovoj školskoj godini, u sklopu čega i radionice pripreme zdravih obroka među učenicima sedmih i osmih razreda.