Ponovili svoj zahtjev

PGS-ovci ostaju pri svome: Mostarina na Krčkom mostu diskriminacija je građana

Marinko Glavan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Na prometnicama u sustavu naplate u Hrvatskoj, cestarine se kreću manje od jedne kune po kilometru. Na Krčkom mostu cestarina je 13 kuna



RIJEKA – Naplata mostarine na Krčkom mostu jasna je diskriminacija građana Primorsko-goranske županije – rekao je predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić na konferenciji za novinare, održanoj uoči današnjeg stupanja na snagu sezonskog poskupljenja cestarina u Hrvatskoj kojim, prema njegovim riječima, ionako protuzakonita i preskupa mostarina na Krčkom mostu poskupljuje s 35 na 39 kuna.


Vasilić, čija je stranka u siječnju ove godine Ustavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti naplate mostarine na Krčkom mostu, smatrajući je diskriminacijom, s obzirom da je riječ o jedinom mostu u Hrvatskoj čiji se prelazak naplaćuje, ističe kako je sezonsko povećanje cijena posve nepotrebno, budući da mostarina i s cijenom od 35 kuna višestruko nadmašuje uobičajene cijene cestarina u Hrvatskoj.


Ustavni sud


– Na svim prometnicama u sustavu naplate u Hrvatskoj cestarine se kreću ispod jedne kune po kilometru. Na Krčkom mostu cestarina je 13 kuna po kilometru. U PGS-u se čvrsto zalažemo za ukidanje mostarine, jer od pet hrvatskih otoka povezanih mostovima s kopnom – Paga, Murtera, Vira, Čiova i Krka, samo se prelazak Krčkog mosta naplaćuje, iako je most u cijelosti otplaćen još 1990. godine. Želimo Hrvatsku bez diskriminacije i jednakost za sve – poručio je Vasilić.




Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina kazala je kako su u stranci od ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića očekivali donošenje odluke o ukidanju mostarine.


– Sve nam se više čini da od toga neće biti ništa. Ustavni sud proglasio se nenadležnim za ovo pitanje, uputivši nas na Visoki upravni sud u Zagrebu, što smo i učinili, podnijevši zahtjev za ocjenom zakonitosti naplate cestarine – rekla je Mičić Badurina, podsjetivši na davnašnju odluku državnog vrha da će se mostarina na krčkom mostu naplaćivati do otplate kredita za njegovu gradnju.


Ukidanje mostarine


– Kredit je otplaćen prije dvadeset i devet godina, a od tada do danas resorno ministrarstvo propušta donijeti uredbu o ukidanju naplate mostarine, koja je protivna zakonu o cestama, kao i pravilniku o naplati cestarina – rekla je.


Županijski vijećnik PGS-a Viktor Ivaniš je podsjetio na jednoglasnu odluku Skupštine PGŽ-a za ukidanje mostarine.


– Neprihvatljivo je da Vlada ovako ignorira volju većine svojih građana, a pitamo se hoće li ministar Butković naći načina za ukidanje mostarine pred iduće izbore – rekao je Ivaniš.


Na novinarsko pitanje zalaže li se PGS za ukidanje mostarine za sve putnike ili za stanovnike županije ili cijele Hrvatske, Vasilić je odgovorio kako se o modelima može raspravljati, kao i da među krčkim gradovima i općinama prevladava stav da se mostarina naplaćuje turistima, ali ne i građanima regije.