Pun pogodak

PGS dao podršku vodećim ljudima Rijeka EPK: Luka različitosti je svjetski projekt

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Luka različitosti nije nešto što je nastalo u 21. stojeću, luka različitosti je nešto što traje desetljećima unazad jer je naš grad uvijek bio specifičan i avangarda, kazao je politički tajnik stranke Franjo Butorac



RIJEKA – Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš, politički tajnik Franjo Butorac i dopredsjednik stranke Damir Pilepić ocijenili su da je svečano otvorenje Europske prijestolnice kulture bilo pun pogodak i dali su punu podršku direktorici tvrtke Rijeka 2020 Emini Višnić i njezinim suradnicima.


– Projekt je pobudio zanimanje riječke, hrvatske i europske kulturne javnosti. Rijeka je na velika vrata ušla u kulturne prostore. Luka različitosti je velik i širok projekt koji je riječki, hrvatski, svjetski.Neki nikako ne mogu shvatiti da se u isto vrijeme može biti i riječki i hrvatski i europski. Velika većina građana Rijeke to shvaća i ponosna je na projekt, na svečano otvorenje i na ukupan program.


Sigurni smo da će program privući veliki broj gostiju iz jugoistočne Europe, ali i iz svih dijelova Europe. Na taj način EPK će itekako pomoći razvoju urbanog turizma. Čestitamo svima koji su radili program Luka različitosti, koji su u jakoj konkurenciji dobili titulu Europske prijestolnice kulture, čestitamo svima koji su omogućili građanima Rijeke i našim gostima da uživaju u vikendu ponosa i sreće.




Posebno zahvaljujemo zvončarima koji su još jednom dokazali da su brend kakvog nema u Hrvatskoj, izjavio je Ivaniš. On se osvrnuo i na napade Slobodana Prosperova Novaka na Eminu Višnić u jednoj televizijskoj emisiji, poručivšu mu da je bio sve samo ne gospodin i kulturan.


– U kulturnoj Europi za njega više nema mjesta pa mu je kriva Emina Višnić, ocijenio je Ivaniš.


Butorac je izjavio da je titula EPK logičan rezultat svega onoga što je Rijeka bila desetljećima.


– Luka različitosti nije nešto što je nastalo u 21. stojeću, luka različitosti je nešto što traje desetljećima unazad jer je naš grad uvijek bio specifičan i avangarda, od kulture do alternativnog rocka. Generacije građana Rijeke otvarale su prostore slobode i u ono vrijeme koje danas neki etiketiraju totalitarističkim, a to je vrijeme kada se na Barba Rudi gledao striptiz.


Oni koji broje krvna zrca i lijepe razne etikete ne znaju ili ne žele znati da je odaziv na mobilizacijske pozive u Rijeci bio 97 posto 1991. godine, iako Riječani nisu branili svoj kućni prag, već su ratovali diljem Hrvatske. A neke udruge kao što je Udruga Gojko Šušak nam prijete. Način na koji su to napravili zaslužuje da se njima pozabavi DORH, uvjeren je Butorac.


Pilepić se osvrnuo na zatvaranje riječke rive, ocijenivši da bi tu praksu trebalo nastaviti, ali i razmisliti o uvođenju lake gradske željeznice kako bi se središte grada što više oslobodilo od automobila.