Prerezana vrpca

Otvorena ambulanta u Dražicama, preuređena uz pomoć EU fondova

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sada konačno imamo primjerene uvjete u zgradi staroj 40 godina, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja te dodao kako mu je drago da je u kratkom razdoblju, otkako su dobili povjerenje mještana, završen obećani kapitalni projekt



DRAŽICE – Svečanim programom i simboličnim rezanjem vrpce, u povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika jelenjske župe i Općine Jelenje, otvorena je novouređena zdravstvena stanica u Dražicama u kojoj su upravo završeni temeljni radovi unutarnje rekonstrukcije i energetske obnove.


Preuređen objekt koristit će više od pet tisuća pacijenata, a u njemu radi 10 zdravstvenih radnika. Preuređenu zdravstvenu stanicu simboličnim su presijecanjem vrpce načelnik Općine Jelenje Robert Mačelja i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina,uz brojne mještane i goste koji su pritom razgledali nove prostorije.


Primjereni uvjeti


Podsjetimo, ukupna investicija vrijedna je gotovo 1,9 milijuna kuna kuna. Glavni investitor je Općina Jelenje, a projekt su donacijama podržali PGŽ s 500 tisuća kuna, te Ministarstvo hrvatskih branitelja sa 86 tisuća kuna. Također, za ovaj projekt dobiveno je gotovo 300 tisuća kuna iz EU fondova.




– To su ujedno i prva sredstva stigla iz EU fondova u Općinu Jelenje što je svakako doprinijelo da svjedočimo otvorenju zaista predivnog objekta u Dražicama, koji ujedno poboljšava vizuru mjesta, a uz sam objekt proširen je i postojeći parking.


Drago mi vas je pozdraviti ispred zgade prvotno izgrađene 1979. godine. Projekt unutarnjeg i vanjskog uređenja započeo je krajem prošle godine, unutarnje uređenje uključivalo je novi namještaj, podove, zidove, elektroinstalacije, vrata, sanitarni čvor, dio stolarije, odnosno sve ono što je bilo potrebno jelenjskim mještanima, kao i mještanima okolnih općina koji dolaze u naš kraj.


Sada konačno imamo primjerene uvjete u zgradi staroj 40 godina, kazao je Marčelja te dodao kako mu je veoma drago da je u veoma kratkom razdoblju, u nešto više od dvije godine, otkako su dobili povjerenje mještana, završen obećani kapitalni projekt.


Uspjeh je tim veći jer, kako je kazao prvi čovjek Jelenja, povučena su europska sredstva koja su omogućila obnovu fasade, krova i ugradnju nove kotlovnice pa se tako, osim vizualnog izgleda, poboljšala i energetska učinkovitost objekta. Energetska obnova bit će u potpunosti gotova nakon završetka energetskog pregleda koji je upravo u tijeku.



Kompletna obnova trajala je deset mjeseci, a nesebičnim trudom i zalaganjem projekt je potpomogla PGŽ koja je uz Općinu Jelenje sudjelovala s najvećim udjelom u financiranju cijele investicije, pa je župan Komadina naglasio da Županija i Općina Jelenje imaju mnogo zajedničkih projekata na kojima surađuju jer, uz novu ambulantu koja je upravo završena, još se gradi nova škola u Dražicama, kao i druge financijski manje investicije, ali veoma značajne za ovaj kraj.


– Unatoč složenim okolnostima u smislu reformi poreznog sustava, našli smo snage pomoći Općini Jelenje. Nadam se da će ovdje imati sjajne uvjete naši pacijenti i zaposlenici, a na naš Dom zdravlja i PGŽ uvijek možete računati, kao i dosad, kazao je je Komadina.


Nove vrijednosti


Prema uputama iz EU fondova, procjenjuje se da će se budući troškovi grijanja, hlađenja i općenito energenata smanjiti za minimalno 50 posto što znači da će se ulaganja u zgradu jelenjske zdravstvene stanice vratiti u godinama koje slijede. Garancija uspješnog napretka i razvoja lokalne zajednice su adekvatni objekti i uvjeti za razvoj obitelji s djecom i mladeži.



– Zaista stvaramo i gradimo nove vrijednosti za budućnost jelenjske djece i generacija koje dolaze. Veselim se budućim projektima, a danas zaista uživam u trenutku jer će nova zdravstvena stanica biti u službi boljeg i kvalitetnijeg života svih nas koji živimo na području našeg Jelenja, kazao je Marčelja.